Cytat(Diablos @ 12.09.2011, 14:48:52 )

Przyda Ci sie punkt 8, czyli usun z bazy wszystkie IP osób które nie odswiezyly strony od X czasu, chyba ze chcesz zbierac takie dane.
Poza tym warto te wszsytkie operacje zrobic jako oddzielna funkcje/procedure w SQL.
jasne masz, rację ... zapomniałem to po prostu dopisać, tyle że u mnie jest to pomiędzy punktem 6 i 7 :-)
natomiast co do funkcji to oczywiści jest to wszystko zapisane jako jedna funkcja, odpalana na początku skryptu.
Cytat(!*! @ 12.09.2011, 14:59:35 )

To po co wykonujesz operacje dodawania do bazy dwa razy?
A jak chcesz coś bardziej dokładnego zainteresuj się websocets w html5. Wtedy będziesz mieć listę IP "na żywo".
http://html5demos.com/web-socketnie wykonuję operacji podwójnego dodawania do bazy.
funkcja jest uruchamiana na początku skryptu, czyli: wchodząc na stronę moje ip jest automatycznie dodane do bazy, natomiast drugi raz zostaję dodany po zalogowaniu (ip i nazwa usera). oczywiście można to zrobić w ten sposób, ze jeżeli są dwa takie same adresy ip to jeden zostaje automatycznie usunięty, tylko wtedy też nie mam pewności że akurat nie wejdzie w tym samym momencie na stronę ktoś o takim samym ip (np. sieci osiedlowe - adres wspólny).