Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiele zapytań Count (php+sql)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
roome

Męcze się i męcze ... i nic.

Mam kilka zapytań sql (Select Count) ktore zwracaja mi poszczegolne wartosci.
Typu :

Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate()),0) and timecreated <= GETDATE()

Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate())-1,0) and timecreated < DATEADD(s,-1,DATEADD(month, DATEDIFF(month,0,GETDATE()),0))

Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate())-2,0) and timecreated < DATEADD(s,-1,DATEADD(month, DATEDIFF(month,0,GETDATE())-1,0))

Jak zrobić żeby wartosci zwrocone poprzez każde z zapytań zapisane zostały w jednej tablicy, tabeli i jak można się później do nich odwołać ?

Chciałbym z tak wyciągniętych danych w poźniejszym czasie przygotować wykres np . uzywajac FusionCharts Free
erix
Daj te zapytania jako podzapytania.
roome
Cytat(erix @ 22.09.2011, 08:29:33 ) *
Daj te zapytania jako podzapytania.

Erix możesz dać przykład jak to połączyć ?

Dziękuje
erix
A wiesz, jak robi się podzapytania?
roome
Cytat(erix @ 22.09.2011, 09:00:36 ) *
A wiesz, jak robi się podzapytania?

Mistrzem php nie jestem, ale podzapytania tworzyłem ale proste wierszowe i nierozbudowane - niestety w tym wypadku z Countami nie wiem jak się za to zabrać.
Jakiego typu podzapytan tutaj użyc ? Nie wiem więc pytam.
nospor
Podzapytania robi się w mysql a nie w php.
Jakie zapytania masz użyć? Dokładnie takie same jak tu napisałes.

select (twojepierwszezapytanie) as r1, (twojedrugiezapytanie) as r2, (twojetrzeciezapytanie) as r3
i juz
roome
Cytat(nospor @ 22.09.2011, 09:38:39 ) *
Podzapytania robi się w mysql a nie w php.
Jakie zapytania masz użyć? Dokładnie takie same jak tu napisałes.

select (twojepierwszezapytanie) as r1, (twojedrugiezapytanie) as r2, (twojetrzeciezapytanie) as r3
i juz

Dzieki za odpowiedz czyli zrobic cos takiego :

1.  
  2. $query ="SELECT
  3. (
  4. Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate()),0) and timecreated <= GETDATE()
  5. ) as wynik1,
  6. (
  7. Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate())-1,0) and timecreated < DATEADD(s,-1,DATEADD(month, DATEDIFF(month,0,GETDATE()),0))
  8. ) as wynik2
  9. (
  10. Select count(*) From TContact where timecreated >= dateadd(month,datediff(month,0,getdate())-2,0) and timecreated < DATEADD(s,-1,DATEADD(month, DATEDIFF(month,0,GETDATE())-1,0))
  11. ) as wynik3,
  12.  
  13. FROM TContact";
  14.  
  15. $result = odbc_exec($connect, $query);
  16.  

Jak z konstrukcją tego zapytania w php ? jak mogę się odwołać do poszczególnych danych wynik1, wynik2. Kombinuje z
  1. while (odbc_fetch_row($result)) {}
ale chyba składnia zapytania $query jest niepoprana.

nospor
Czy w moim zapytaniu było jakieś FROM? Czy w moim zapytaniu był przecinek na końcu ni z gruszki ni z pietruszki?

,FROM TContact
Wywal to.
roome
Cytat(nospor @ 22.09.2011, 11:36:37 ) *
Czy w moim zapytaniu było jakieś FROM? Czy w moim zapytaniu był przecinek na końcu ni z gruszki ni z pietruszki?

,FROM TContact
Wywal to.

Dziekuje bardzo za pomoc wink.gif

Kod działa jak należy. Przy pomocy odbc_fetch_row i print skrypt zwraca wartości.
Pozostaje mi problem jak teraz odwołać się do danych w pętli tak żeby za każdym razem podstawiona została kolejna wartość z zapytania.

Czyli jak się dostać np do wartości wynik3.

1. while($cos = odbc_fetch_row($result)) {
  2.  
  3. $strXML .= "< value= (Tutaj chcialbym podstawic kolejne wyniki zapytan np. wartość wynik3/>";
  4.  
  5. odbc_free_result($result);
  6. }

nospor
Czemu nie zajrzysz do manuala??
Skoro używasz odb_fetch_row() to zajrzyj co ona robi i co dalej z tym robić. No wykaż się odrobiną samodzielności

http://pl2.php.net/manual/en/function.odbc-fetch-row.php
Cytat
After odbc_fetch_row() is called, the fields of that row can be accessed with odbc_result().

http://pl2.php.net/manual/en/function.odbc-result.php
roome
Cytat(nospor @ 22.09.2011, 13:56:55 ) *
Czemu nie zajrzysz do manuala??
Skoro używasz odb_fetch_row() to zajrzyj co ona robi i co dalej z tym robić. No wykaż się odrobiną samodzielności

http://pl2.php.net/manual/en/function.odbc-fetch-row.php

http://pl2.php.net/manual/en/function.odbc-result.php

Udało się - Dziękuje za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.