Przygotowuję dla użytkowników grafik na stronie i mam kilka problemów. Jednym z nich jest sposób zapisu danych. Opcji jest 49 + "Nie wybrano żadnej opcji". Na początku myślałem o zapisie w postaci dwójkowej, coś co opisywał nospor, ale przy takiej liczbie opcji jest to dosyć uciążliwe, dlatego postanowiłem zapisywać wybór w postaci ciągu liczb rozdzielonych przecinkiem. I tak opcja 1 = 1, opcja 2 = 2, opcja 5 = 5 aż do opcji 49-tej, która ma wartość 49. Dlaczego tak? Ponieważ grafik jest tabelą podzieloną na 8 kolumn i 8 wierszy. 7 kolumn definiuje każdy dzień tygodnia, a 7 wierszy kilka przedziałów czasowych do wyboru. Więc użytkownik ma do wyboru 49 opcji do zaznaczenia (czy chce coś robić w tym przedziale czasowym danego dnia, czy nie). Pola są typu
Kolejna rzecz wiąże się już z samym CSSem i JSem. Chciałem zmodyfikować wygląd checkboxów, bo te standardowe to jakoś nie tak wyglądają w całej tej tabeli. No więc z pomocą przyszedmi (teoretycznie) jQuery UI i jego widget "button" (http://jqueryui.com/demos/button/#checkbox). Problem w tym, że ja na JS znam się naprawdę minimalnie, a po drugie, można tutaj definiować buttony tylko na podstawie id. Co za tym idzie, musiałbym zrobić 49 inputów z różnymi ID (to nie jest problem) i 49 wpisów typu:
Kod
$( "#check1" ).button();
$( "#check2" ).button();
$( "#check3" ).button();
$( "#check2" ).button();
$( "#check3" ).button();
itd.
Więc byłoby bardzo miło gdyby ktoś pomógł zrobić to w jakiś ładny i dobry sposób, bo przy ew. zmianie, będzie dużo do zmieniania, a takich sytuacji powinno się unikać.
Dodam, że użycie buttonset() nic nie da, bo ustala on jeden przycisk z umieszczonych w jednym miejscu inputów. A tutaj niestety mam tabelę 8x8, więc to nie przejdzie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.