Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Zamknięcie karty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nocturne
Witam jestem początkującym programistą i wybaczcie za brak znajomości tematu ale juz szukam i szukam i nie mogę znaleźć skryptu ... sad.gif

Dodaje duża liczbę rekordów do bazy trwa to parę sekund po wykonaniu ich robię przekierowanie na inna stronę. Chciałbym żeby na tej stronie w której wykonuje zapytania nie dało się zamknąć klikając w X karty przeglądarki albo żeby wyświetlał sie alert tylko w przypadku kliknięcia w X karty
kamil4u
onunload ?Tylko to jest średnie rozwiązanie...
!*!
Nie używaj czegoś takiego, bo to nie Ty masz o tym decydować a użytkownik. Jeśli nie chcesz żeby "czekał" aż skrypt się wykona, przerzuć to na ajax.
nocturne
Potrzebne mi działające rozwiązanie tongue.gif jak masz jakąś koncepcję to słucham
!*!
Jeśli zapytanie do bazy trwa kilka sekund to z reguły robisz coś źle wink.gif i wypadałoby się zabrać za optymalizacje.

A skoro robisz przekierowanie to w czym rzecz? Robisz je dopiero po dodaniu rekordów? Tak czy inaczej, wyślij te zapytania w "tle" przez ajax np z biblioteką jquery.com dzięki temu użytkownik nie będzie widział że coś się wysyła i nie będzie musiał czekać.
peter13135
Jak to się nie da ? Gmail wyświetla okienko przy próbie zamknięca karty, jeśli mail który piszemy nie został zapisany (czy jakoś tak tongue.gif)
boro11
W head:

1. function onunloadHandler()
  2.  
  3. {
  4.  
  5. alert('Strona jest opuszczana');
  6.  
  7. }

Potem

1. <body onunload="onunloadHandler();">

Tyle że tak jak napisał kamil4u to rozwiązanie jedynie wstrzymuje przez chwile przed opuszczeniem strony bo po naciśnięciu "ok" strona jest opuszczana.
Dodatkowo jest to bardzo irytujące dla użytkowników strony..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.