Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: menu php+mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
squid
Moje pytanie jest nastepujace:
jak przy pomocy php i mysql efektywnie zrobic pasek nawigacji, chodzu mi o wszystkie te kategorie i linki co z regoly sa wyswietlane z lewej strony lub na gorze zwane paskami nawigacujnymi. Mozna wrzucac kazdy tekst i nadawac mu kategorie ale wyswietlac kategorie przy pomocy wszukiwania ich w ogolnej tabeli jest raczej nieefektywne. Moze lepiej utworzyc osobna tabele tylko do menu albo trzymac to w pliku. Chodzi mi glownie o odwolanie do waszych doswiadczen.
z gory dzieki
invx
ja mam zrobone 3 tabele, jedna dla kategori, druga dla podkategori (ew. linkow) itrzecia dla linkow.
seaquest
nie bardzo wiem o co ci chodzi, ale do kategorii ja mam

Kod
id | name | description | sub_of

dzieki czemu moge miec dowolna liczbe podkategorii, a linki w postaci:

Kod
id | title | src | category_id
squid
chodzi o to na jajkiej podstwaie sa u was tworzone linki w menu, czyli mniej wiecej to co piszecie smile.gif
Wedrowiec
to zalezy ile poziomów "zagłębienia" masz.
Jeżeli tylko jeden - tzn. kategoria główna-> podkategoria-> już lecą produkty to tak jak koledzy wyżej piszą - 3 tabele - kategorie, podkategorie, produkty.

Jeżeli tych zagłębień może być więcej to do (pod)kategorii jedna tabela z polem dodatkowym "parent" - czyli nr kategorii nadrzędnej, w przypadku głównej=0, w przypadku pozostałych przyjmuje id kategorii nadrzędnej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.