Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Backgroun z 3 obrazków - ustalenie granic środkowego repeat-x
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam, chcę zrobić taki button za pomocą css'a, mam tą lewą i prawą stronę wyciętą i środek 1px, który powinien się rozciągnąć między tymi dwoma końcami, jednak środek rozciąga się pod tymi 2 obrazkami

1. background: url("images/menu_top_active_left.png") no-repeat left 9px,url("images/menu_top_active_right.png") no-repeat right 9px,url("images/menu_top_active_center.png") repeat-x center 9px transparent;

Jak zrobić aby wyglądało to poprawnie ?
!*!
Przy miltibg ważna jest kolejność ich wczytania. A w Twoim przypadku te dwie boczne grafiki są przeźroczyste, więc siłą rzeczy muszą pokazywać to co jest pod spodem.
Elber
jak dam ten center na początek to przykrywam mi te 2 boki ... więc jest jakiś sposób żeby to zrobić ?
!*!
Boczne obrazki nie mogą być przeźroczyste, zrób je w całości łącznie z tłem jakie mają mieć pod spodem.
Vhaeraun
A nie lepiej podzielić ten button na 2 zamiast 3 części ?
Jedną część (jakieś 5-15px z lewej strony obrazka) dajesz jako background link'a, następnie do środka link'a pakujesz element <span> i jemu ustawiasz jako background drugą część obrazka (tutaj przedłużasz środek - czyli to co u Ciebie było 1px - i dodajesz prawą stronę obrazka).
Tu jest to lepiej opisane:
http://www.oscaralexander.com/tutorials/ho...s-with-css.html (mniej więcej od połowy strony jest opisana to co tu próbowałem wytłumaczyć).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.