Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczba tematów i postów w forach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peku33
Witajcie. Tworzę forum internetowe i mam problem ze stworzeniem odpowieniego zapytania do bazy.
Mam takie tabele

Forums z kluczem ForumId
Threads z kluczem ThreadId oraz indexem na ThreadId
Posts z kluczem PostId i indexem ThreadId

I teraz moje pytanie - jak do SELECT (..) FROM Forums dodać liczbę postów i tematów w tym forum

Próbowałem LEFT JOIN 2 i 3 tabelka, ale liczba nie była poprawna. Dodam, że każda z tabel ma pole Show, i powinna być zliczana tylko gdy jest ono równe 1
thek
Coś więcej o strukturze, bo jak dla mnie to powinno być:
Posts z kluczem na Id i ThreadId (chyba warto wiedzieć w jakim temacie jest post)
Threads z kluczem na Id i ForumId (chyba warto wiedzieć w jakim forum jest temat)
Forums z kluczem na Id
Teraz JOIN między tabelami wychodząc od Posts jako głównej i grupowanie po ForumId z tabeli Threads oraz count na odpowiednich Id. Ale to jest MAŁO optymalne bo ilość wywołań tego zapytania będzie OGROMNA. Zrób sobie lepiej jakieś dodatkowe pola związane ze statystyką w tabelach Forums i Threads. W przypadku dodawania lub odejmowania tematów i postów, zwiększaj lub zmniejszaj tu owe dane statystyczne. Inaczej zarżniesz bazę liczeniem w kółko. W takim przypadku rezygnacja z nadmiarowości w bazie ma jak najbardziej uzasadnienie. Jeśli ktoś Ci zacznie pisać bajki o normalizacji bazy to go zapytaj wtedy o wydajność, a się zamknie wink.gif
bar_bara
Może ten mój szkic Ci coś pomoże:
  1. SELECT t.ThreadId, count(p.PostId) FROM Forums f, Threads t, Posts p WHERE t.ThreadId=p.ThreadId AND t.ForumId=f.id AND f.ForumId = IDszukanego AND t.SHOW=1 AND p.SHOW=1 GROUP BY t.ThreadId

I teraz w skrypcie php odczytać ilość wierszy - to liczba tematów, a następnie zsumować drugą kolumnę - to liczba postów w tym forum.

A jak to będzie wyglądało wydajnościowo to zawsze możesz podpatrzeć przez DESC SELECT...
To Show tu trochę energii pochłonie
peku33
Nie mogę sobie pozwolić na pobieranie wszystkich wierszy.

Ostatecznie skonstruowałem takie zapytanie:
  1. SELECT F.ForumId, F.Name, COUNT(T.ThreadId) AS ThreadNum, SUM(T.PostNum) AS PostNum, T.ThreadId AS LastThreadId, T.Name AS LastThreadName, MAX(T.PostLastDate) AS PostLastDate, COUNT(T.ThreadId)-SUM(T.ThreadRead) AS UnreadPosts
  2. FROM ForumsForums AS F
  3. LEFT JOIN(
  4. SELECT T.ThreadId, T.ForumId, T.Name, SUM(P.PostNum) AS PostNum, MAX(P.PostLastDate) AS PostLastDate, COUNT(V.ThreadId) AS ThreadRead
  5. FROM ForumsThreads AS T
  6. LEFT JOIN (
  7. SELECT COUNT(PostId) AS PostNum, ThreadId, MAX(Date) AS PostLastDate
  8. FROM ForumsPosts
  9. WHERE Public=1
  10. GROUP BY ThreadId
  11. ) AS P USING ( ThreadId )
  12. LEFT JOIN ForumsThreadViews AS V ON (T.ThreadId=V.ThreadId AND V.UserId='%d' AND V.UnseenPostId = 0)
  13. WHERE Public=1
  14. GROUP BY ThreadId
  15. ORDER BY PostLastDate DESC
  16. ) AS T ON(F.ForumId=T.ForumId)
  17. WHERE F.Public=1 AND F.BoardId='%d'
  18. GROUP BY F.ForumId
  19. ORDER BY Sort ASC

Każda tabela ma PRIMARY na swoje Id (ForumsForums - ForumId) + klucz rodzica i te według których grupuję / sortuje / whereuje

EXPLAIN zapytania wywala:
Kod
1     PRIMARY     F     ref     Public,BoardId     BoardId     2     const     1     Using where; Using temporary; Using filesort
1     PRIMARY     <derived2>     ALL     NULL    NULL    NULL    NULL    4     
2     DERIVED     T     ref     Public     Public     1         3     Using temporary; Using filesort
2     DERIVED     <derived3>     ALL     NULL    NULL    NULL    NULL    4     
2     DERIVED     V     eq_ref     PRIMARY,ThreadId,UserId     PRIMARY     12     xxx.T.ThreadId     1     
3     DERIVED     ForumsPosts     ALL     Public     NULL    NULL    NULL    46     Using where; Using temporary; Using filesort

Jestem rootem na serwerze, mam 16GB ramu do dyspozycji więc mogę zwiększyć jakoś wartości pamięci podręcznej itp.

Jeszcze trochę o typach danych
ForumId, ThreadId - INT
PostId, UserId - BIGINT
Public - BOOL
Date - TIMESTAMP

Teraz pytanie, jak to się zachowa przy 100k postów i 20k tematów. Czy nie zamuli serwera?
Może lepiej ilość postów przechowywać jako pole w tabeli nadrzędnej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.