Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Autouzupełnienie danych formularza to wyszukaniu lokatora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam, kompletnie nie wiem jak wdrożyć jquery autocompleat do mojego skryptu sad.gif Otóż zrobiłem formularz

1. <span>Znajdź lokatora:</span>
  2. <input type="text" name="lokator" value="" />
  3.  
  4. <form method="post" action="aktualizuj.html">
  5. <input type="hidden" name="update_user" value="update" />
  6.  
  7. <span>Imię:</span>
  8. <input type="text" name="name" value="" />
  9.  
  10.  
  11. <span>Nazwisko:</span>
  12. <input type="text" name="surname" value="" />
  13.  
  14.  
  15.  
  16. <span>Ulica:</span>
  17. <input type="text" name="street" value="" />
  18.  
  19.  
  20.  
  21. <span>Nr domu:</span>
  22. <input type="text" name="home_number" value="" />
  23.  
  24.  
  25.  
  26. <span>Nr lokalu:</span>
  27. <input type="text" name="local_number" value="" />
  28.  
  29.  
  30.  
  31. <span>Kod pocztowy:</span>
  32. <input type="text" name="post_code" value="" />
  33.  
  34.  
  35. <span>Miejscowość:</span>
  36. <input type="text" name="city" value="" />
  37.  
  38.  
  39.  
  40. <span>E-Mail:</span>
  41. <input type="text" name="mail" value="" />
  42.  
  43. <input type="submit" class="submit" value="Zmień dane" />
  44. </form>

Baza danych lokatorzy wygląda tak:
user_id | email | name | surname | street | building | local | zip_code | city

I teraz chciałbym aby po wpisaniu w input np. Nazwiska, bądź imienia bądź nazwy ulicy, numeru budynku i numer lokalu, bądź imienia i nazwiska i ulicy wyskoczyła mi lista lokatorów z takimi danymi jakie wpisałem, czyli jak wpiszemy nazwisko to wszyscy o danym nazwisku, jak imię i nazwisko to wszyscy który się tak samo nazywają itp. i jak już z tej listy która wyskoczy wybierzemy danego lokatora, to żeby pola w formularzu zostały wypełnione dane tego lokatora z bazy danych. Jednak nie mam kompletnie pojęcia jak coś takiego zrobić sad.gif

Nikt nie wie jak zrobić coś takiego ? Czy źle to opisałem ?
markonix
Pierwszy, lepszy artykuł w Google np..

Chociaż to o co pytasz to nie jest typowe autocomplete.. Do warunku do zapytania musiałbyś dokleić także dane z innych inputów.

Więc się zastanów, albo autocomplete przy każdym input dla danej wartości albo zrób wyszukiwarkę po prostu a pod nią lista użytkowników.

Elber
No właśnie nie pierwszy lepszy artykuł z Google ...

Po prostu chcę aby po wpisaniu w input np. Jan Kowalski, pobrało wszystkie jego dane z bazy i wpisało w odpowiednie inputy.
markonix
Za dużo chcesz, a za mało wiesz jak to ma wyglądać.

"Jan Kowalski" ale Ty masz pola imię i nazwisko oddzielnie więc jak to widzisz?
Przyjmując, że ktoś wpiszę imię, potem nazwisko autocomplete powinieneś uruchomić w nazwisku dodając do zapytania drugi LIKE z imieniem.

Zamiast autocomplete zrobiłbym skrypt "Czy chodzi Ci o Jan Kowalski"? Klik. I wklepuje dane do inputów musiałbyś jednak dobrze wychwycić osoby o tym samym imieniu i nazwisku.
Elber
A jakby zrobić tak, że wpisuje się tylko nazwisko i w liście która się pojawia wyskoczyłoby Imię Nazwisko i adres, oraz po kliknięciu formularz niżej zostałby wypełniony danymi tego lokatora ? Tylko jak zrobić coś takiego ?
markonix
Tak jak na tej stronie co podałem - jest tam konkrety przykład gdzie wyszukiwanie opiera się o jedno pole, a wynik to dowolna liczba informacji o tym rekordzie (przykład 4).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.