Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] problem z pobraniem wartości pola formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czartu
Witam!
Mam następujący problem: mam formularz w którym opcje w polu select nr 2 są zależne od opcji wybranej w polu select nr 1. Do uzyskania takiego efektu użyłem gotowego skrypty js. Problem w tym, że wszelkie dane opcji pola select nr 2 są przetrzymywane w skrypcie i nie da się pobrać wartości wybranej opcji np. do innego skryptu kalkulacyjnego. Jak odwołać się do atrybutu value pola znajdującego się wewnątrz skryptu? o co chodzi można zobaczyć tu http://dawidcz.edomeny.pl/cennik.php . Pole "okienko na zdjęcie" zależne jest od wartości pola "format".
jaslanin
Pole select nie znajduje się "wewnątrz skryptu" (kodu js). Wytłumaczę Ci łopatologicznie co robi js. Js modyfikuje strukturę dokumentu html tak że zmienia opcje w polu select.

Tak więc jeżeli chcesz wydobyć wartość value pola select wykonujesz kod tak jakby ta wartość była zapisana w html, a nie podmieniana w js.

Wezmę za przykład stronę którą podałeś w swoim poście, aby wydobyć wartość tego drugiego pola z tej strony wykonujesz kod (możesz spróbować w konsoli js w swojej przeglądarce):

Kod
alert(document.getElementById('okienko').value)

(czyli wprost pytasz się poprzez js, jaką wartość ma pole select o identyfikatorze okienko)

PS. na przyszłość podawaj jakiś przykładowy kod z staraniami, bo wielu forumowiczów może Ci nie pomóc bo mogą uważać że czekasz na gotowca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.