Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQLi vs PDO
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
armon
Witam,

Ciekawi mnie ile osób używa PDO, a ile MySQLi.

Zapraszam do głosowania smile.gif

Jeśli macie ochotę to również podajcie argumenty ZA i PRZECIW używaniu jednego z dwóch w odpowiednich sytuacjach smile.gif

Myślę, że przyda się taki topic smile.gif

Aha byłbym zapomniał zakładamy, że korzystamy z MySQL

Pozdrawiam
Crozin
Krótka odpowiedź: PDO - bo ma to czego potrzeba, jest niezależne od RDBMS-a oraz jest de facto standardem.
Więcej? http://www.google.pl/search?gcx=c&sour...q=mysqli+vs+pdo - na prawdę jest tego masa.

Cytat
Aha byłbym zapomniał zakładamy, że korzystamy z PHP
A niby z czego innego można by korzystać w tym kontekście?
armon
Wiem, że jest dużo, ale nie ma sond, jak często ludzie rzeczywiście z tego korzystają.
Cytat(Crozin @ 20.10.2011, 14:14:04 ) *
A niby z czego innego można by korzystać w tym kontekście?

Aaaaa pomyłka chodziło o MySQL O.o

cojack
Pytanie typu: "Masz malucha i Mercedesa, czym zawieziesz teściową do kościoła?"
starach
To nie ma nawet dyskusji PDO i tyle. smile.gif

Cytat(cojack @ 20.10.2011, 19:58:47 ) *
Pytanie typu: "Masz malucha i Mercedesa, czym zawieziesz teściową do kościoła?"
Karawanem
rzymek01
PDO w obecnych czasach jest bardziej poprawne polityczne, hehe, obiektowe itd. smile.gif

co nie zmienia faktu, że MySQLi jest o wiele szybsze wink.gif
xdev
Cytat
Krótka odpowiedź: PDO [...] jest niezależne od RDBMS-a

Gdyby istniało rozwiązanie niezależne od systemu bazodanowego to nikt by nie płacił ani za Oracle ani za MSSQL. Skoro to jest niby niezależne to zrób tym SELECT / CUBE. Cała niezależność PDO czy nawet ORM-ów to jedna wielka bzdura. Może dla mikrotabel i najprostszych kwerend, wtedy fakt działa tak samo.

Najlepiej napisać własną warstwę abstrakcji a na czym to nie ma zupełnie żadnego znaczenia. Można później prosto profilować kwerendy albo podczepić pod memcached.
Crozin
Przez niezależność ma się na myśli API sterownika, a nie konkretne zapytania SQL-a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.