Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]kohana view::factory->set()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
witam

czytam wlasnie dokumentacje kohany i skopiowalem z tej dokumentacji taki przyklad

1. public function action_view()
  2. {
  3. $product = new Model_Product($this->request->param('id'));
  4.  
  5. if ( ! $product->loaded())
  6. {
  7. throw new HTTP_Exception_404('Product not found!');
  8. }
  9.  
  10. $this->response->body(View::factory('product/view')
  11. ->set('product', $product));
  12. }

nie wiem tylko o co chodzi z tym "->set('product', $product));", jak znalazlem w klasie view, dodaje to dane do tablicy _data[] w tej klasie, inna funkcja tej klasy, moze te dane zwrocic - ale po co to?
konrados
O ile kojarzę, ustawiasz w ten sposób zmienne dostępne potem w widoku za pomocą $product.
Gość
tez tak myslalem, ale w widoku nei mam zmiennej o takiej nazwie

zaczalem z ta kohana, ale srednio mi sie to podoba - jest nascie metod do wczytywania widoku, nascie metod do odbierania parametrow z adresu etc.
konrados
Na tym forum jest sporo kohanowców, więc z pewnością ktoś odpowie na Twoje zarzuty:)

Kiedyś robiłem w Kohanie, a nie pamiętam "nascie metod do wczytywania widoku", teraz akurat wychodzę, ale potem spojrzę na ten swój kod i odpowiem, ale teraz mogę powiedzieć jedno: Kohana najlepszym frameworkiem jest:)

Ja zaczynałem tutaj: http://kerkness.ca/kowiki/doku.php i naprawdę polecam.
vokiel
Może tak będzie łatwiej:
->set('view_product', $controller_product)); ustawia w szablonie zmienną product, w tym sensie, że w szablonie będzie widoczna jako $view_product, przypisując do niej zmienną $controller_product w miejscu wywołania, czyli np w kontrolerze (tak jak w Twoim przypadku).
Dzięki temu w widoku product/view możesz zrobić print_r($view_product)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.