Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zakodować ciąg sha1'em
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tho
W manualu szukałem, jest tam fajnie wyjaśnione na samym początku tylko jak sprawdzić czy hashjest zgodny danym ciągiem znaków, nie jak zakodować ciąg przez formularz i wysłać to do bazy.

Więc, robię tak:

1. $pass = sha1($_POST['pass']);

Ale to co podałem w formularzu to coś całkiem innego niż to co znalazło się w bazie(a wiem to bo sprawdziłem w/w sprawdzaczem z manuala):

Cytat
da39a3ee5e6b4b0

Czy tak wygląda hash.. Wątpię wink.gif Mam limit w polu pass na 15 znaków, więc podejrzewam że poprostu trzeba to zwiększyć. Na ilę najlepiej ustawić liczbę w tej kolumnie i jak to zrobić, bo jeszcze nie modyfikowałem już istniejących kolumn...

Czy wszystko inne robię dobrze? Czy jest coś o czym taki php'owy laik jak ja powinien wiedzieć zanim zabierze się za bezpieczeństwo /kodowanie haseł, ale nie tylko.

Będę bardzo wdzięczny za każdą radę.
Daiquiri
Wyświetl sobie ten ciąg (hash), to zauważysz, że masz za mało miejsca w polu tabeli, żeby je przechować - dla sha1 potrzebujesz 40 znaków smile.gif.
Tho
Cytat(Daiquiri @ 22.10.2011, 22:39:02 ) *
Wyświetl sobie ten ciąg (hash), to zauważysz, że masz za mało miejsca w polu tabeli, żeby je przechować - dla sha1 potrzebujesz 40 znaków smile.gif.

Zanim przeczytałem tego posta właśnie to zrobiłem, no tak, ale jak napisałem, jak zmodyfikować już istniejącą kolumnę? Bez tworzenia jej na nowo oczywiście. smile.gif
pedro84
http://sql.dawida.pl/altert.htm
Daiquiri
Tho, albo "ułóż" sobie komendę z tego co zaproponował pedro84, albo (o ile korzystasz z np. phpmyadmina): kliknij w interesującą Cię tabelę z listy > wybierz zakładkę "struktura" > kliknij w zmień (ikona ołówka czy czegoś podobnego) przy interesującym Cię polu > modyfikuj jego atrybuty i zatwierdź zmiany.

I tak na marginesie... Tho, to są naprawdę podstawy. Ciężko bez tego funkcjonować w świecie PHP smile.gif. Zerknij w jakiś kurs czy coś podobnego - pozwoli Ci to usystematyzować wiedzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.