Jestem w trakcie pisania większego projektu, ale stoję w jednym miejscu i nie mogę sobie z jednym poradzić. Otóż mam tabelę z użytkownikami. Tabela MySQL zawiera klucz do tabeli z kategoriami użytkowników. Po wejściu w serwisie w spis userów, można wybrać kategorię i na tej podstawie są pobierane wyniki z bazy danych z użytkownikami. Każdy z nich zbiera na swoim koncie punkty, które są zapisywane w tabeli z użytkownikami w osobnej kolumnie rekordu z danymi użytkownika. Na tej podstawie pobrane rekordy są sortowane metodą Z-A.
Mój problem jest następujący. Jak obliczyć dla każdego użytkownika prowizję? Chodzi o to, że ma być ona generowana dynamicznie. Użytkownik, który jest na samym szczycie listy (1 miejsce) musi mieć najmniejszą wartość prowizji, zaś ostatni w rankingu największą. Prowizja ma być wyrażana w %, więc w grę wchodzą jedynie wartości 0,xx. Max wartość nie może przekraczać 50% wartości zamówienia.
Proszę o pomoc, jest to dla mnie naprawdę ważne, ponieważ bez tego nie jestem w stanie ukończyć projektu, a skorzystać na tym może każdy..