Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Sprawdzenie wielkosci pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
charles110
Napisalem sobie skrypt sprawdzający wielkosc danych katalogow w php i przypadku przekroczenia wielkosci tych katalogow wyswietla odpowiedni komunikat. Teraz chce zrobic cos podobnego w javascript. Tylko nie wiem jak sie za to zabrac... Wiem ze np do sprawdzenia rodzaju pliku uzywamy:
  1. getFileExtension(fileName);

natomiast nie mam zielonego pojecia jak sprawdzic wielkosc katalogow...

jacobson
wydaje mi sie ze z js nie sprawdzisz w taki sposob wielkosci pliku tak wiec zostaje Ci skrypt po stronie servera i za pomoca np jQuery $.ajax pobierzesz informacje dotyczace pliku.
Sephirus
Ok przede wszystkim:

1. Te pliki co chcesz sprawdzać są lokalnie u Ciebie czy na serwerze? (domyślam się że lokalnie)
2. FSO - powinno działać bez problemu lokalnie (tylko lokalnie) z poziomu IE - możesz także zrobić aplikację HTA (HTML APPLICATION) - coś podobnego do plików pomocy widnows - z tego poziomu powinno działać ok.
charles110
Te pliki ktore chce sprawdzac to sa u mnie lokalnie na komuterze. I chce zeby przed dodaniem nowego pliku sprawdzac wilkosc tych katalogow jak rowniez tego pliku ktory chce dodac. Nie do konca wiem o czym mowisz w punkcie 2....?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.