Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP, MySQL] Zapisywanie dziwnej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
z-x
Mam taki skrypt:

formularz.php
  1. <form action="index.php?page=nowplaying_add_go" method="post">
  2. <input type="text" name="".$i."_text" />
  3. </form>

index.php?page=nowplaying_add_go
  1. <?php
  2.  
  3. for($i=1;$i<=$nowplaying_screens;$i++){ 
  4. $screena_opis = &#092;"$\".$i.\"_text\"; 
  5.  
  6. mysql_query(&#092;"INSERT INTO blog_nowplaying (id, wartosc, podpis_screena) VALUES ('', '1', '$screena_opis')\") or die (\"mysql_error()\"); 
  7. }
  8.  
  9. ?>

Problem polega na tym, że do bazy danych zapisany zostaje wynik $screena_opis jako $1_text, $2_text, gdzie z formularza przekazane zostają wartości tych zmiennych. Może na to jest jakiś inny sposób?
Bielo
Zmień $screena_opis = "$".$i."_text";
na eval("\$screena_opis = \$".$i."_text"; ");
z-x
Nie może być '=' ?

Kod
Parse error: parse error, unexpected '=' in /home/zx_ftp/userhome/public_html/inne/blog/index.php(500) : eval()'d code on line 1
kszychu
Ale co ty chcesz osiągnąć, bo jakoś nie do końca załapałem?
z-x
Chcę zapisać do bazy danych to co przesłałem w formularzu pod zmiennymi z ".$i."_text czyli wychodzi 1_text, 2_text itp ($i jest generowane z for tak jak w 2-gim kodzie. I właśnie 2-gi kod powinien zapisywać to co zawierają zmienne $1_text, $2_text itd. I chciałem właśnie zrobić, żeby zapisywały się te wyniki zmiennych, a zapisuje się w tabeli takie coś: '$1_text' zamiast tego co ta zmnienna zawiera. Ciężko to wytłumaczyć jakoś, ale może teraz trochę się rozjaśniło...
kszychu
Przypomnę tylko, o czym pewnie wiesz,a le mogło Ci umknąć, że nazwy zmiennych w php nie mogą zaczynać się od cyfry.

Proponuję nazwy $tekst_1
A odwołać się do tego można w sposób:
  1. <?php
  2. echo ${&#092;"tekst_\".$i};
  3. ?>
z-x
Heh, tak - przeoczyłem to, że zmienne nie mogą zaczynać się od cyfr... dzięki za przypomnienie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.