Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Migracja z acces do mysql? how?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
behamot
Mam na stronie formularz który mi wpisuje dane do plików csv ja to sobie potem edytuje w accesie. Czy można to w jakiś sposób zamieńić na bazę mysql, aby nie musieć tego drugi raz wpisywać w phpadmin. Czy istnieje jakiś program który zrobi to bezboleśnie. Chodzi o to że chciałbym to robić nadal w accesie a potem po prostu podmienić bazę. a może da się to jakoś zrobić w samym phpadmin.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
sztosz
Jeżeli sie nie mylę możesz z Accesa jak i phpMyAdmina exportować wszystko do plików txt. Więc migracja poprzez txt.

Nie jestem pewien co do myadmina.
Indeo
Przenosić dane na "serwetkach" czyli plikach tekstowych każdy kto operuje na bazach danych musi umieć. Jeśli przenoszenie jest częste to polecam zainstalowanie sterwnika ODBC. Wtedy tylko wchodzisz do tabeli w msaccesie, wybierasz opcję export, wybierasz komputerowe źródło danych i gotowe.
W drugą strone jest prościej - msaccess może dynamicznie podpinać tabele z mysql'a przez ODBC i wykorzystywać je tak samo jakby istniały w bazie msaccess.
behamot
Dzieki wam, za odpowiedź, proste jak słońce rzeczywiście. Po prostu phpadmin mam zainstalowane od tygodnia i zbazami też niewiele większe doświadczenie i jakoś nie wiedziałem że można do amina zaimportować pliki txt.
Kurczę chyba byłem ślepy smile.gif (wielki napis na dole ekranu po metrowym przewijaniu) Dzięki, teraz wszystko działa pięknie no będzie dzialać.
Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.