Sprawa wygląda następująco, na XAMPP-ie mam w plikach php ustawione windows-1250 a w bazie danych nawet nie wiem jak sprawdzić bo to jakaś stara wersja.
No i jak pisze ręcznie to dzięki windows-1250 ładnie wyświetla, a jak chcę pobrać jakiś tekst z bazy danych używam :
function translate($in) { $CONV['c4']['85'] = 'ą'; $CONV['c4']['84'] = 'Ą'; $CONV['c4']['87'] = 'ć'; $CONV['c4']['86'] = 'Ć'; $CONV['c4']['99'] = 'ę'; $CONV['c4']['98'] = 'Ę'; $CONV['c5']['82'] = 'ł'; $CONV['c5']['81'] = 'Ł'; $CONV['c4']['84'] = 'ń'; $CONV['c4']['83'] = 'Ń'; $CONV['c3']['b3'] = 'ó'; $CONV['c3']['93'] = 'Ó'; $CONV['c5']['9b'] = 'ś'; $CONV['c5']['9a'] = 'Ś'; $CONV['c5']['ba'] = 'ź'; $CONV['c5']['b9'] = 'Ź'; $CONV['c5']['bc'] = 'ż'; $CONV['c5']['bb'] = 'Ż'; $i=0; $out = ''; while($i<strlen($in)) { { $i += 2; } else { $out .= $in[$i]; $i += 1; } } return $out; }
I wszystko działa jak należy.
Na hostingu pojawiają się problemy, pliki mam te same (windows-1250), bazę danych wyexportowałem z Xamppa i wkleiłem do phpmyadmina na hostingu.
Na hostingu mam kodowanie latin1_swedish_ci i teraz zamiast ładnego tekstu z bazy danych wyświetlają mi się jakieś znaki zapytania.
Dodam że nawet edytując ręcznie w phpmyadmin nie mogę dodać polskiego znaku bo wyskakuje coś takiego:
Cytat
Zmodyfikowanych rekordów: 1.
Warning: #1366 Incorrect string value: '\xC5\x82' for column 'tekst' at row 1
Warning: #1366 Incorrect string value: '\xC5\x82' for column 'tekst' at row 1
Jak dam na stronie kodowanie utf-8 to to co wpiszę ręcznie to wyświetla jakieś kwadraty skolei zamiast znaków.
Jak to rozegrać =/?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam