Witam. Muszę zrobić pewien skrypt i zastanawiam się jak go zbudować. Nie chodzi mi tu o rozwiązania, ale o samą teorię. Jest baza Uczestników, która posiada różne parametry. Np. tytuł naukowy, zatrudniony w… itd.
Musze zbudować system, który będzie wysyłał maile, brzmi prosto, ale ma on mieć wiele funkcji. Na początku definiujemy grupę do której chcemy wysłać maila. Czyli np. wysyłam maila do wszystkich, którzy mają stopień doktorski i pracują w pomorski NFZ. Następnie ma się wyświetlać lista osób spełniająca dane zapytania, sprawdzamy czy wszystko się zgadza i ewentualnie odznaczamy z listy jakiegoś uczestnika do którego mail ma nie być wysyłany. Następnie wybór papeterii, treść maila i wysyłanie. Teraz następuje szereg problemów. Mail ma być zapisany w archiwum -> treść, papeteria i zapytanie jakie zostało wysłane do zdefiniowania uczestników, oraz id’y uczestników do których został już wysłany. Bo chodzi o to, że mail ten może być ponownie wysłany do osób, które zostały dodane do bazy po jego wysłaniu a spełniają warunki zapytania. Maila można podglądać w profilu usera, że został on do niego wysłany. Można również wysyłać list do pojedynczego Uczestnika, ma on się również znajdować w archiwum. Chodzi mi głównie o rozwiązanie kwestii owego archiwum. Jak ma być zbudowana baza, aby zapytanie miały wysoką wydajność. I jak ma się ona odwoływać do bazy uczestników?