Nim napisałem sprawdziłem różne skrypty, tutki i podobne tematy lecz żaden mi nie zadziałał.. Posiadam bazę MySQL w której jest jedna tabela "Dane" z 6 rekordami Imie, Nazwisko, Data Urodzenia, Obiekt, Kwota, Data Zdarzenia. Chciałbym aby po wejściu na moją stronę widniała tylko i wyłącznie wyszukiwarka, po wpisaniu w niej Nazwiska wyświetli wszystkie 6 rekordów przypisane do danej osoby w postaci czytelnej tabeli. Znalazłem przykładowy skrypt i umieściłem go w Search.php ale po wejsciu na nią dostaje komunikat: Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in /home2/****/public_html/lukas/search.php on line 6
Kod z Search.php
<?php // program wyszukiwarki - search.php // wyświetlenie nagłówka // usunięcie niepotrzebnych białych znaków else { // połączenie z bazą danych, NIE ZAPOMINJ USTAWIĆ WŁASNYCH DANYCH! $base=mysqli_connect('86.111.**.**','******','******'); // skonstruowanie zapytania // zwróć uwagę na operator Like - to on jest sercem całej aplikacji. Pozwala wyszukać dany ciąg w bazie danych // jak zapewne zauważyłeś, przed frazą i po niej umieszczam znaki procenta % // ten znak symbolizuje dowolny inny ciąg znaków, więc jest niezbędny do skutecznego wyszukiwania // połaczenie operatorem Or pozwala na wyszukiwanie danego ciągu zarówno w nazwie, jak i opisie produktu // UWAGA! Tutaj też nie zapomnij ustawić swoich danych! $query="SELECT * FROM `wyszukaj` WHERE `Nazwisko` LIKE '%Nazwisko%' AND `Kwota` LIKE '%Obiekt%' AND `Data Urodzenia` LIKE '%Data Zdarzenia%' LIMIT 0 , 30"; // wysłanie zapytania do bazy danych $result=mysqli_query($base,$query); // ustalenie ilości wyszukanych obiektów $obAmount=mysqli_num_rows($result); // wyswietlenie ilości wyszukanych obiektów // wyświetlenie wyników w pętli for($x=0;$x<$obAmount;$x++) { // przekształcenie danych na tablicę $row=mysqli_fetch_assoc($result); // wyświetlenie numeru identyfikacyjnego // wyświetlenie echo '<table border="1" align="center"><tr><td width="150"><b></td><td width="650">'.$row['Obiekt'].'</b></td><br /></tr>'; } } // zamknięcie połączenia mysqli_close($base); // koniec aplikacji ?>
Serdecznie dziękuje za poświęcony mi czas i nakierowanie na właściwe tory.