Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]mod_rewrite regułka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Oczko21
Witam,
Mam oto takie kod w .htaccess
  1. RewriteRule ^folder/index$ folder/index.php?
  2. RewriteRule ^folder/menu-([0-9]+)$ folder/menu.php?cat=$1
  3. RewriteRule ^folder/menu$ folder/menu.php?
  4. RewriteRule ^folder/gallery$ folder/gallery.php?
  5. RewriteRule ^folder/info$ folder/info.php?

Wszystkie regułki działają z wyjątkiem tej pogrubionej. Miałem wcześniej folder który nazywał się właśnie gallery, usunąłem go i teraz za każdym razem gdy wpisuje w przeglądarce folder/gallery, na końcu pojawia się slash (/) i wyskakuje błąd 404. Tak jakby system pamiętał że istniał taki folder i cały czas probował się do niego odwołać.
Czy istnieje jakiś sposób aby ta regułka nie odwoływała się do folderu lecz do pliku?

Dodam jeszcze że jeżeli zmienię "maske" na galler
  1. RewriteRule ^folder/galler$ folder/gallery.php?

To wszystko oczywiście działa
Pawel_W
wyczyść cache przeglądarki smile.gif

ew. dns w systemie, ale to chyba nie w tym problem
Oczko21
Pamieć cache wyczyscilem juz na samym poczatku, niestety nic nie pomoglo
Pawel_W
to spróbuj z tym dns (google -> dns flush)

a próbowałeś wejść z innej przeglądarki?
Oczko21
flushdns pomoglo
Dzięki! zakochany.gif

Edit: A jeszcze jedno, czy istnieje jakis bardziej optymalny sposob niz wypisywanie wszystkich kombinacji mod_rewrite?
Otóz mam 5 folderów, we wszystkich tych folderach znajdują się te same pliki t.j index, menu, gallery, info. Czy mozna jakos za pomoca rewritecond sprawdzic w jakim folderze odpalony jest plik?
by_ikar
Cytat(Oczko21 @ 15.11.2011, 16:13:20 ) *
Edit: A jeszcze jedno, czy istnieje jakis bardziej optymalny sposob niz wypisywanie wszystkich kombinacji mod_rewrite?
Otóz mam 5 folderów, we wszystkich tych folderach znajdują się te same pliki t.j index, menu, gallery, info. Czy mozna jakos za pomoca rewritecond sprawdzic w jakim folderze odpalony jest plik?

Tak, tak zwany system routingu. W zależności od funkcjonalności routera, można zdefiniować uniwersalne regułki, które działają dla sporej części aplikacji. Nie mniej, w przypadku routingu, również trzeba pisać przeważnie konkretne regułki dla konkretnych modułów/podstron. Więc tak czy siak od tego nie uciekniesz wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.