Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Poprawne wywołanie menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawel.ad
Witam,
pytanie dla wielu wyda się bezsensowe, ale jestem strasznym perfekcjonistą i lubię robić rzeczy w najbardziej poprawny sposób... smile.gif

Mianowicie mam menu którego będzie znajdować się w więcej niż w jednym miejscu; oczywistym jest odnoszenie się do menu w tych miejscach, ale (przynajmniej dla mnie) nie oczywistym jest w jaki sposób jest to najlepiej robić.

Ja osobiście znam dwa sposoby - pierwszym jest zrobienie funkcji którym jedyny zadaniem będzie wywołanie danego kodu, w tym przypadku kodu menu. Mam osobny plik functions.php który includuje przy każdym pliku, więc jeżeli będę chciał coś zmieniać przy menu, to nie jest to problemem.

Drugą opcją jest zapisanie menu jako osobny plik menu.php i includowanie go w danych miejscach.

Ale obie opcje wydają mi się średnio "profesjonalne", a wiadomo że trzeba uczyć się od początku pisać poprawy i semantyczny kod...

A może są jakie inne, lepsze sposoby?
Fifi209
Tak, użyj systemu szablonów. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.