Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Czy w elemencie a można zawrzeć strong
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lamcpp
Witam co jest poprawne:
  1. <a href="jakis_adres"><strong>Nazwa adresu</strong></a>

czy
  1. <strong><a href="jakis_adres">Nazwa adresu</a></strong>
peter13135
używanie stronga jest niepoprawne wink.gif

1. <a style="font-weight:bolder;" href="jakis_adres">Nazwa adresu</a>
Crozin
@peter13135: Jest jak najbardziej poprawne.

Z tego co się orientuję kolejność nie powinna mieć żadnego znaczenia, jednakże pierwsza forma jest częściej spotykana / estetyczniejsza, chociaż to już subiektywne spojrzenie.
Damonsson
Mówią, że strong jest dobry dla SEO. Więc zdecydowanie używanie, nie jest niepoprawne.

Ta forma jest ok: <a href="jakis_adres"><strong>Nazwa adresu</strong></a>
lecz co do drugiej formy, nie ma żadnych przeciwwskazań, obydwa elementy są liniowe, więc możesz je mieszkać jak tylko Ci się podoba.

Na pewno kolejność nie ma żadnego znaczenia smile.gif
sunpietro
do pogrubiania tekstu można korzystać z dwóch znaczników: strong i b. Należy pamiętać o semantycznych znaczeniach każdego z tych tagów.
strong - oznacza, że dany tekst jest ważny w kontekście całego akapitu/zdania/tekstu (jest czymś w rodzaju zdania zakończonego wykrzyknikiem).
b - jest tylko pogrubieniem bez semantycznego znaczenia, swoistym wyróżnikiem, aby zwrócić uwagę bez wstawiania flagi ważności.

W mojej opinii lepiej stosować znacznik strong wewnątrz znacznika a. Jakoś lepiej to wygląda.
croc
Cytat(sunpietro @ 16.11.2011, 08:28:27 ) *
do pogrubiania tekstu można korzystać z dwóch znaczników: strong i b.

Ja bym raczej powiedział, że znacznika b stosować NIE WOLNO. Do POGRUBIANIA tekstu używa się tylko i wyłącznie CSS. Znacznik STRONG pogrubia tekst, ale nie po to się go używa. To, jak już ktoś wyżej wspomniał, informacja dla wyszukiwarek. Proszę nie wprowadzać nowicjuszy w błąd.
qrooel
Cytat(croc @ 16.11.2011, 08:31:32 ) *
Ja bym raczej powiedział, że znacznika b stosować NIE WOLNO. Do POGRUBIANIA tekstu używa się tylko i wyłącznie CSS. Znacznik STRONG pogrubia tekst, ale nie po to się go używa. To, jak już ktoś wyżej wspomniał, informacja dla wyszukiwarek. Proszę nie wprowadzać nowicjuszy w błąd.

No to po co jest znacznik b skoro go stosować nie wolno? ;>
toaspzoo
atrybuty typu <b> <strong> powinny zawsze się znajdować wewnątrz <a><strong></a>
sunpietro
Cytat(croc @ 16.11.2011, 08:31:32 ) *

Nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że znacznika b stosować nie wolno. Nawet w na stronie W3C jest napisane, że można z niego korzystać i domyślny styl dla tego elementu to pogrubienie. CSS do pogrubienia? Owszem, można i tak, ale w ten sposób nie mamy wpływu na semantyczną ważność tekstu, który jest zamieszczany w kodzie HTML i to o to chodzi.
Znacznikami pogrubiającymi tekst domyślnie (wedle specyfikacji) są b i strong i tyle w tym temacie.
croc
Cytat(sunpietro @ 16.11.2011, 10:03:30 ) *
i tyle w tym temacie.

Proponuję, byś jednak pozwolił innym na wyrażanie swoich opinii.

Ciekawie opisano całą sprawę tu: http://www.w3.org/International/questions/qa-b-and-i-tags

Pogrubienie to jedynie wyróżnienie wizualne, a do wyróżnień wizualnych się NIE STOSUJE SIĘ TAGÓW HTML. Tagi to informacja o szkielecie dokumentu, o tym co jest czym i co jest bardziej, a co mniej ważne.
Sephirus
Ok widzę ciekawy temat smile.gif Dodam swoje 3 grosze tongue.gif

Jeżeli chodzi o HTML to jak najbardziej oba tagi są do stosowania. Prawdą jest też że b jest przeznaczony wyłącznie do pogrubiania tekstu a strong ma także na celu wyróżnić dany tekst (pod względem wizualnym i nie tylko).

Biorąc pod uwagę XHTML i fakt, że nakazują tam używać CSS w kwestiach wyglądu/prezentacji danych, ktoś mógłby się uprzeć, że nie powinno się stosować ani b ani strong do takich celów - w sumie miałby rację ale nie można też popadać w takie rozumowanie. Jeżeli od lat używa się tych znaczników a nie zostały one wycofane z XHTML to czemu nie używać ich dalej? smile.gif

Dobrym przykładem jest też tag li, który według HTML nie musi być zamykany - XHTML ze swoją zasadą zamykania każdych znaczników wymusił to jednak.

Tak więc podsumowując - dążenie za zgodnością ze standardami jest jak najbardziej ok - ale zastępowanie b css to już moim zdaniem lekka przesada...
nospor
@croc w arcie co przytoczyłeś, nigdzie nie jest napisane ze NIE WOLNO używać b, jak to ty kategorycznie zaznaczyłeś. W arcie tym jest napisane, że raczej nie powinno się stosować b jeśli coś tam.... i takie tam bla bla. tongue.gif

nie powinno != nie wolno
croc
Moja wypowiedź dotyczyła idei pogrubiania tekstu z pomocą<b>, a nie używania tego znacznika w ogóle. Znacznik ciągle istnieje, więc i można go używać. Jego nazwa jest jednak dość niefortunna.
nospor
Co nie zmienia faktu, że nadal można napisać co najwyżej "nie powinno" a nie jak Ty napisałeś "nie wolno". Nikt mi nie zabroni używać b nawet do pogrubiania. wink.gif
croc
Wiesz, nikt też Ci nie zabroni jedzenia gleby, ale czy to na pewno dobry pomysł? Przy zmianach layoutu dziwnie jednak wyszukiwać znaczników, które formatują nam wygląd dla samego formatowania wyglądu.
nospor
Cytat
Wiesz, nikt też Ci nie zabroni jedzenia gleby

Znajdź 10 różnic w zdaniach:

Nie powinno się jeść gleby bo to może zaszkodzić zdrowiu
Nie wolno jeść gleby bo za to niedobry croc wsadza do więzienia

smile.gif
croc
Myślę, że dyskusja zaczęła zmierzać donikąd. Dla mnie przy tworzeniu stron internetowych nie powinno się przeważnie równa się właśnie nie wolno. Po co robić byle jak, skoro można zrobić (komuś) dobrze? tongue.gif Kwestia podejścia, tak jak dla niektórych liczy się tylko to, że coś działa... (do czasu jak się okazuje, że działał tylko dlatego, że miało się szczęście przy testowaniu). Z drugiej strony popadanie w paranoję oczywiście też nie jest dobre.

Podsumowując: ja nie będę używał <b> do pogrubiania tekstu, reszta niech sama zdecyduje.
Crozin
@croc: Element B nadal istnieje, bo nadaje się po prostu najlepiej w przypadku gdy wewnątrz tekstu potrzebujemy coś wytłuścić jedynie dla efektu wizualnego. Tak więc o ile użycie B w takim przypadku byłoby sporym błędem:
  1. <ul id="my-list">
  2. <li><b>Element</b></li>
  3. <li><b>Element</b></li>
  4. <li><b>Element</b></li>
  5. </ul>
O tyle w poniższej sytuacji widać, że jest on po prostu wygodniejszy w użyciu:
  1. <p>Ala ma kota <b>Filemona</b>, a babcia miała wąsy.</p>
  2. <p>Ala ma kota <span style="font-weight: bold;">Filemona</span>, a babcia miała wąsy.</p>
  3. <p>Ala ma kota <span class="bolded-text">Filemona</span>, a babcia miała wąsy.</p>
Semantycznie wszystkie mają dokładnie to samo znaczenie, więc w punktu widzenia HTML-a są jednakowo poprawne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.