Na stronie portalu php.pl znalazłem poradnik jak weryfikować adres e-mail. Była tam umieszczona w sumie prosta funkcja, która zawierała wyrażenie regularne sprawdzające budowę adresu.
Postanowiłem to samo dodać do swojego formularza, który wysyła dane do weryfikacji przy pomocy AJAXA i jQuery. Niestety, nie mogę jakoś uzyskać żądanego efektu ponieważ cały czas wyrzuca mi błąd, sugerujący, że adres nie przechodzi przez walidacje wyrażeniami. W na innych stronach znalazłem ten sam kod tak więc, raczej nie w tym błąd, a prędzej w metodzie przesyłu do samego skryptu. Tyletylko, że nie wiem jak to poprawić.
Tak wyglądają kody:
test2.php
$email = $_POST['email']; if(preg_match("/^( [a-zA-Z0-9] )+( [a-zA-Z0-9\._-] )*@( [a-zA-Z0-9_-] )+( [a-zA-Z0-9\._-] +)+$/" , $email)) { if(!checkdnsrr($domain,'MX')) { } }
kod js wysyłający ajaxa:
var text = email.val(); var request = $.ajax({ type:"POST", url:"test2.php", data:"email="+text, success:finishSuccess, error:function(XMLHttpRequest, textStatus, errorThrown) { alert("Wystapił bład"); } }); function finishSuccess(response) { alert("napis: "+response); }
Sprawdziłem, jak zwrócę sam email w echo to email jest ten który podałem. Cały czas zwraca mi false1.
Czy może mi ktoś coś doradzić?