Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis Css do MySql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lenrok7
Witam

Mam stronę w której użytkownik może dowolnie zmieniać wygląd profilu.
Potrzebuje na bieżąco zapisywać ajaxem zmiany w bazie danych.

Przekazuje przy zmianie stylu, ajaxem dane {id objektu, nazwa stylu, wartość} np. {wrapper,top,200px}

W bazie danych chciałbym uzyskać np. formaty
#id{styl1:wartość1; } (1) == #wrapper{top:200px; }
#id{styl1:wartosc2; } (2)
#id{styl10:wartosc10; styl1:wartosc2 } (3)

Moje pytanie brzmi. Jak z (1) zrobić (2) lub (3)? Tzn. Jak podmienić za wartość1 wartość2? Jak to zrobić gdy wartość 1 nie jest na początku nawiasu{}?

Wszystko było by łatwe, gdyby nie fakt że przy kilku id mogą być te same style a nawet te same wartości przy nich. I przy kilku stylach dla jednego id mogą być takie same wartości. Więc zastąpienie normalne odpada. Męczę się z preg'iem ale nie potrafie nawet sobie wyobrazić jak to powinno wyglądać.

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Zapomniałem.

Ogólny plan:

1. Pobranie z bazy danych już zapisanych stylów (przypisanie do zmiennej)
2. Sprawdzenie czy istnieje w zmiennej dane id?
2.1 Jeżeli tak to Czy istnieje dany styl w tym id?
2.1.1 Jeżeli tak podstawienie za styl:wartosc; nowej wartości
2.1.2 Jeżeli nie, wstawienie do id, nowego stylu i wartości;
2.2 Jeżeli nie to wstawienie nowego Id a do niego styl oraz wartość
3. Zapisanie nowej zmiennej do bazy danych.

Cały problem to punkt 2.1 .. jak dobże przeszukać i podstawić odpowiednie wartości w zmiennej?
Niktoś
Style w bazie danych to niezbyt ciekawy pomysł.Nie wyobrażam sobie ,jak wtedy strona by się wczytywała.
toaspzoo
Lepszym pomysłem jest już styl edytowany z poziomu php
lenrok7
No dobra dzięki, tylko wtedy musi na każdego użytkownika przypadać jeden plik css? tak?

Czy jest jeszcze sposób?

Są gdzieś w internecie podobne przykłady, albo tutoriale?
Niktoś
Cytat
No dobra dzięki, tylko wtedy musi na każdego użytkownika przypadać jeden plik css? tak?

A dla każdego użytkownika strony Chcesz robić całkowicie inny układ strony,czy jak robią to inny podmieniają tylko tła ,obrazy?
lenrok7
Całkowicie inny. Nawet przy kilku obiektach możliwości może być bardzo dużo.

Dziękuje za pomoc. Mam wobec tego kolejne pytanie.

Czy baza danych jest bezpieczniejsza od plików? Czy będzie różnica czasu ładowania, stylów z pliku i z bazy danych? Da się zapisywać proste grafiki do bazy danych?
Niktoś
Cytat
Całkowicie inny

To już nie wiem jakbyś to miał zrobić-generowanie dokumentu html w php w locie??Dla każdego inny od czego to będzie ,zależało?Jak chcesz przypisywać poszczególne atrybuty poszczególnemu użytkownikowi,według jakich kryteriów?
Cytat
Da się zapisywać proste grafiki do bazy danych?

Tak, w postaci strumienia bitów zapisując do kolumny w bazie danych typu binary.
lenrok7
Cytat(Niktoś @ 27.11.2011, 23:08:59 ) *
To już nie wiem jakbyś to miał zrobić-generowanie dokumentu html w php w locie??

Za pomocą ajax'a

Cytat(Niktoś @ 27.11.2011, 23:08:59 ) *
Dla każdego inny od czego to będzie ,zależało?Jak chcesz przypisywać poszczególne atrybuty poszczególnemu użytkownikowi,według jakich kryteriów?

Od własnych ustawień użytkownika. Własnej chęci. Zamierzam zrobić taki save-as dla wyglądu stony (nie działania, tylko wyglądu)

Po przemyśleniu, całe fotmatowanie stylu będzie przez js, ajaxa sobie daruje..styl będzie się zapisywał jedynie przy wylogowywaniu.
Ale teraz czy szybciej (i bezpieczniej) jest zapisać do bazy danych czy do pliku?
by_ikar
To zrób sobie to w katalogach. Niech każdy katalog to będzie katalog przypisany do jakiegoś użytkownika, edytuj te pliki i trzymaj te style w tych plikach w osobnych katalogach..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.