Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie lub usuwanie pewnej wartości do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Darek-
Witam, problem jest taki... załóżmy, że mam w bazie tabelę o nazwie PUNKTY.
Chciałbym zrobić prosty skrypt który pozwala mi za pomocą panelu przeglądarki edytować wartości w niej wpisanej, dodawać lub odejmować.

Na np. http://localhost/admin_punkty.php miałbym takie inputy:

NAZWA UŻYTKOWNIKA | WARTOŚĆ PUNKÓW i dwa buttony: DODAJ / USUŃ

admin ma przykładowo punków 10.

W NAZWA UŻYTKOWNIKA wpisuje Admin, następnie WARTOŚĆ PUNKÓW załóżmy 5 i klikam DODAJ.

Skrypt dodaje userowi Admin 5 punków. Więc ADMIN powinien ich mieć 15.

Chodzi o to, aby skrypt nie zmieniał wartości a jedynie DODAWAŁ / USUWAŁ daną wartość.

Zależy mi również, aby była opcja jak DODAJ KOLEJNEGO aby np. można było wpisać 10 userów, kliknąć "zbiorowe dodaj" i skrypt dodaje każdemu na liście.

Chyba w miarę jasno się wyraziłem... mam nadzieje.
Ilware
Na forum ludzie pomagają, a nie piszą gotowe rozwiązania. Jak szukasz gotowego rozwiązania to zainteresuj się darmowymi, albo załóż topic w zlecę.
Niktoś
Cytat
Chodzi o to, aby skrypt nie zmieniał wartości a jedynie DODAWAŁ / USUWAŁ daną wartość

Tego to ja w ogóle nie rozumiem.
qrzysztof
I nie dawaj linków do localhosta. Bo działają one tylko u Ciebie.
Ilware
Cytat(Niktoś @ 28.11.2011, 16:33:05 ) *
Tego to ja w ogóle nie rozumiem.

chodzi o to żeby edycji nie było jak mniemam.
-Darek-
Cytat(Ilware @ 28.11.2011, 16:32:11 ) *
Na forum ludzie pomagają, a nie piszą gotowe rozwiązania. Jak szukasz gotowego rozwiązania to zainteresuj się darmowymi, albo załóż topic w zlecę.

Nie chce gotowca. Prosiłbym jedynie o wskazówki jak się do tego zabrać.

Cytat(qrzysztof @ 28.11.2011, 16:43:43 ) *
I nie dawaj linków do localhosta. Bo działają one tylko u Ciebie.

To nie jest link. To jest przykład...
qrzysztof
Cytat(-Darek- @ 28.11.2011, 17:00:24 ) *
To nie jest link. To jest przykład...
To wgraj go na publiczny serwer to może ktoś będzie go w stanie zobaczyć. Na razie jedyną osobą, która po kliknięciu tego linka widzi coś innego niż 404 Not Found jesteś Ty.
Ilware
ale jakiej odpowiedzi się spodziewasz ?Nakierować :

1) stwórz formularz z inputami które chcesz obsłużyć
http://www.w3schools.com/html/html_forms.asp

2) przekazane dane obsłuż w php /asp /itp.

nie mamy nawet pkt zaczepienia żeby Ci pomóc. Nie wiemy ile potrafisz sam zrobić, nie znamy nawet dokładnie twoich wymagań.
-Darek-
Cytat(qrzysztof @ 28.11.2011, 17:05:21 ) *
To wgraj go na publiczny serwer to może ktoś będzie go w stanie zobaczyć. Na razie jedyną osobą, która po kliknięciu tego linka widzi coś innego niż 404 Not Found jesteś Ty.

Ty chyba mnie nie rozumiesz... tam nie ma nic. Nie ma takiego pliku. To jest przykład jakby miał adres wyglądać.

@TOP

To ja napiszę część którą potrafię i ewentualnie potem dopiszę jak będą jakieś problemy, tzn. z tym dodawaniem wyniku do rekordu.
Ilware
i właśnie dokładnie o to chodzi, żeby spróbował sam coś napisać, a potem zadawać pytania do tego co już masz.Mogą to być nawet pytania typu jak wyświetlić zmienną , ale będą już sprecyzowane i dotyczyły czegoś co sam próbowałeś zrobić smile.gif
Micchaleq
Ogólnie nie wiem czy dobrze to rozumiem,

ale jeżeli chcesz cokolwiek dodawać do bazy danych musisz :
1. pobrać tą wartość
2. zwiększyć jej wartość
3. zapisać

np
  1. select punkty from tabela where uzytkownik = 'Admin';
  2. $nowe_pk = $wartosc + $_POST['punkty'];
  3. UPDATE table_name SET column1=value WHERE some_column=some_value;

A jeżeli nie o to Ci chodziło to nie rozumiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.