Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane między plikami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
drugsxxx
Witam

Mam dwa pliki .php jeden to index.php w którym sa dokonywane obliczenia w ten sposób:

1. $kPoln = floor(($getPoln*255)/$max);
  2. $kPolnW = floor(($PolnW*255)/$max);
  3. $kWsch = floor(($getWsch*255)/$max);
  4. $kPoldW = floor(($PoldW*255)/$max);
  5. $kPold = floor(($getPold*255)/$max);
  6. $kPoldZ = floor(($PoldZ*255)/$max);
  7. $kZach = floor(($getZach*255)/$max);
  8. $kPolnZ = floor(($PolnZ*255)/$max);

i teraz te wyniki chcial bym wysłac do pliku obrazek.php (dane te bedą służyły jako kolory do wypełnienia obrazka) tak by potem obrazek wywołac w index.php juz z kolorami. W jaki sposób do tego podejśćquestionmark.gif
skowron-line
$_POST lub $_GET
drugsxxx
Mogł byś troche rozwinąć questionmark.gif Używam już post do uzyskiwania danych ze z textfieldów z pliku index.php ale nie wiem jak mam to zrobic tak by plik z obrazkiem pobieral kolory z pliku index
Ilware
Masz kilka metod do wyboru :

1. zapisać dane w url'u i pobierać $_GET['nazwa_indexu']
2. zrobić z tego formularz ( zamknąć w tagach <form> ) i wysłać postem, potem w pliku odczytać dane z tablicy $_POST
3. zapisać gdzieś te dane ( np. plik, Baza Danych ) i odczytać na żądanej stronie
4. zapisać do $_SESSION albo $_COOKIES i też odczytać <= nie polecam
drugsxxx
hmm a nie dalo by sie zrobic tego tak by na stronie index.php na ktorej są te dane i na której bedzie wywoływany obrazek.php zrobić tak by był on wywoływany z parametrami i jako parametry dac nazwy tech wartości??

Może np z użyciem include??
Ilware
możesz wiele kombinacji zrobić.
Możesz też w obrazek.php zrobić klasę Obrazek, która będzie przyjmowała w konstruktorze parametry, inwencja twórcza zależy od Ciebie, to jest właśnie programowanie smile.gif
drugsxxx
Może mi ktoś podac przykład jak to wysłać do do tego drugiego pliku bo siedze i siedze i coś tego nie widze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.