vloptimir
1.12.2011, 15:07:50
Witam serdecznie, sprawa jest zapewne banalnie prosta i gdyby sytuacja była inna to sam zająłbym się nauką chociaż podstaw, jednak nie mam czasu. Prosiłbym w związku z tym o pomoc.
Część strony zajmuje DIV, który zawiera 3 "bloki" tekstu - każdy składający się z miniaturki zdjęcia i fragmentu tekstu, który cały jest odnośnikiem do innej podstrony.
Mam z 10 różnych "bloków" do wciśnięcia w to miejsce. Muszę zrobić to tak, żeby co np. 10 sekund bloki zmieniały się w kolejne i to wszystko żeby się zapętlało.
Najlepiej byłoby, gdyby wszystkie fragmenty i zdjęcia znajdowały się tylko w kodzie w tym DIVie, żeby nie było nic pobierane z innych plików.
Proszę o wyrozumiałość - sam pewnie bym był negatywnie nastawiony gdyby ktoś poprosił o podane na tacy rozwiązanie w temacie jaki znam, ale to wydaje się naprawdę proste, a mnie czas bardzo ogranicza i nie mogę sobie pozwolić na naukę tego - szukałem całkiem długo już i trafiałem na bardzo dziwne rozwiązania, które nie działały tak jak powinny, zatem jeżeli ktoś mi takie coś wyśle to prosiłbym jeszcze o opisanie tego.
Pozdrawiam i dzięki.
Nie jestem pewny czy o to Ci chodzi ale spójrz na tą stronę i górny blok rotujących zdjęć ->
http://filtr.info/
vloptimir
1.12.2011, 15:18:45
O do takiego czegoś mogę sobie podstawić. Jak rozumiem to fragment:
Kod
<script type="text/javascript">
$('#slideshow').cycle({
speed: 200,
timeout: 5000,
pager: '#nav',
pagerEvent: 'mouseover',
cleartypeNoBg: true,
pauseOnPagerHover: true
});
</script>
Co dokładnie muszę jeszcze dodać na stronie i jak to ustawić, żeby (wtedy rozdzielę te fragmenty tekstu ze zdjęciami na DIVy) szło:
div1->div4
div2->div5
div3->div6
?
W nagłówku daj pliki w takiej kolejności ()oczywiście wcześniej je zaciągnij do siebie na serwer):
<script type="text/javascript" src="js/jquery1.4.2.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="js/jquery.cycle.all.js"></script>
Przed wywołaniem cyclera:
<div id="slider">
<div id="nav"></div>
<div id="slideshow">
//tu sobie umieszczasz elementy do przewijania, zobacz jak to dokładnie jest w dokumentacji bo nie chce mi się jej przepisywać
</div>
</div>
vloptimir
1.12.2011, 16:00:56
O, doskonale. Piękne dzięki, zaraz to sobie ogarnę, ale właśnie o to mi chodziło - co muszę wrzucić na serwer, co muszę wrzucić do <head> itp.
Temat zatem do zamknięcia.