Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlenie właśnie dodanego (nie: ostatniego dodanego) rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lis3k
witam,
mam właśnie taki problem, że chcę dodać do tabeli jakiś rekord o jeszcze nie znanym ID, a po dodaniu chcę ten ID uzyskać do wykorzystania dalej w skrypcie.
Tylko że pomiędzy
  1. INSERT...
i
  1. SELECT LAST_INSERT_ID()
ktoś inny może akurat zrobić INSERT (bo jednocześnie odpali ten sam skrypt), wtedy SELECT LAST_INSERT_ID() zwróci ID tego "nieproszonego" rekordu...

niestety ale w google jedyne co mogę znaleźć to właśnie ten LAST_INSERT_ID...

pozdrawiam
Crozin
Manual:
Cytat
The ID that was generated is maintained in the server on a per-connection basis. This means that the value returned by the function to a given client is the first AUTO_INCREMENT value generated for most recent statement affecting an AUTO_INCREMENT column by that client. This value cannot be affected by other clients, even if they generate AUTO_INCREMENT values of their own. This behavior ensures that each client can retrieve its own ID without concern for the activity of other clients, and without the need for locks or transactions.
lis3k
no to albo zrobili błąd w bazie danych, albo w dokumentacji, albo (najbardziej prawdopodobne) mi się coś po(.{6})liło wink.gif
swoją drogą, nigdzie nie trafiłem na tego typu informację, a o mysql czytam sporo. Ludzie powinni mówić więcej o takich rzeczach. Naprawdę.

Dzięki za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.