Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Błąd składniowy w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lutador
Witam,

mam kod jak poniżej, Internet Explorer zgłasza mi błąd składniowy. Gdzie jest błąd?

1.  
  2. <td width="200" valign=top class=tekst_basic>Widok: <a style="color: #FF3300;font-weight:bold"; href=# Onclick="pokaz_towar('',, 999, '3','nup','papier','0','1')";>Lista</a> |
  3. <a style="color: #5B5B5B;" href=# Onclick="pokaz_towar('',, 999, '3','nup','papier','0','1');">Miniaturki</a>
nospor
,,
lutador
Dzięki za szybką odppowiedz.

Błąd składni może zatrzymać działanie wszystkich skryptów na stronie w IE ?
wookieb
Tak
nospor
Zazwyczaj błędy składni zatrzymują wszystko, tak jest w każdym języku programowania.
lutador
Jakie narzędzie mozecie polecić do debugowania stron w których ładuje się zawartość poprzez jquery. Wbudowany w IE debuger "nie widzi" ładowanej zawartości ale za to zgłasza błąd składniowy. Nr linijki nic mi nie mówi.
W firefox nie zgłasza błędu.
Niktoś
przecież Nospor dał odpowiedź:
  1. valign=top class=tekst_basic

powinno być:
  1. valign="top" class="tekst_basic"

Nawet forum wskazuje Tobie błąd,wypisując na zielono ten babol.

Poza tym w pierwszym td masz średnik za cudzysłowiem )"; powinno być chyba );"
nospor
@Niktoś
1)
Nie napisałem "" a ,,. Rozróżniaj przecinek od cudzysłowa. Brak "" nie jest blędem składniowym
2)
Przecież problem jest już rozwiązany. Lutador teraz się pyta o debugger...
by_ikar
firebug (wtyczka do firefoxa), albo chrome + f12 i efekt masz prawie taki sam. W operze masz "opera dragonfly" uruchamiasz ctrl + shift + I (i jak irena).
nospor
Cytat
firebug (wtyczka do firefoxa)
firebug nie widzi błędów treści wczytywanej przez ajax. Chyba że o czymś nie wiem, to chętnie się dowiem.
lutador
@by_ikar
Firebuga znam i uzywam ale blad pojawia sie tylko w IE
Niktoś
No wybacz ,ale jak ja bym takie coś u siębie wpisał to po prostu dostałbym komunikat błędu ,że tag został nieprawidłowo uformowany.
Więc jakiś błąd to też jest,a może według Ciebie wogóle nie używać "" przecież to nie jest ,żaden błąd;
nospor
Cytat
No wybacz ,ale jak ja bym takie coś u siębie wpisał to po prostu dostałbym komunikat błędu ,że tag został nieprawidłowo uformowany.
Ale to nie jest błąd js.

Cytat
a może według Ciebie wogóle nie używać "" przecież to nie jest ,żaden błąd;
Tego nie powiedziałem. Powiedziałem jedynie, że brak nie jest błędem składni, a o to się czepiał IE. Powiedziałem również że ja pisałem o ,, a nie o "" - zrozumiałem, że ty moje ,, potraktowałes jako ""
Niktoś
To ,żeśmy się dogadali tongue.gif
Cytat
Ale to nie jest błąd js

Zgadza się nie jest,ale może je wywoływać ,brak cudzysłowi w atrybutach ,nazwach klasy itp.itd.Właśnie takie przeglądarki jak IE,czy Chrome są na takie coś bardziej uczulone niż FF czy Opera.
nospor
Nie spotkałem się jeszcze by IE rzucało błędem przy braku "" i przerywało cały js z tego powodu
Niktoś
Wiesz co?Ja także tego nie wiem,po prostu mój edytor do tego nie dopuszcza przez co tworzę kod zgodny ze specyfikacją w3c i nie ma w nim żadnych baboli interpunkcyjnych,które nawet te forum wychwyciło i tym samym mam czyściutki kod html pozbawiony błędów.
Nie będę się sprzeczał ,podałem gdzie ma także błędy,Ty wskazałeś konkretniej.Niech robi to co chce wink.gif
Shili
Zgodnie ze specyfikacją w3c nieużywanie "" jest jak najbardziej poprawne.
http://www.w3.org/TR/html5/common-microsyn...lean-attributes

Nie są poprawne JEDYNIE w składni xhtml, która odchodzi powoli do lamusa. Twój edytor może reagować na doctype, jeśli natomiast w odpowiednim doctype nie pozwala na brak cudzysłowów, to nie jest zgodny ze specyfikacją i tyle.
Specyfikację można określić tylko przez dokument ją opisujący, nie przez edytory czy IDE.

@edit
Nie zauważyłam informacji o wbudowanym debuggerze.
Może coś z tych narzędzi się przyda
http://notetodogself.blogspot.com/2008/08/...ript-in-ie.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.