Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kontrola ilosci rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
rahul
Siemano.
Tak sie zastanawiam czy jezeli mam tabele w relacji wiele do wielu np. club_has_categories z polami ( club_id, cat_id) to czy moge nalozyc na to jakies ograniczenie typu maxymalnie 3 kategorie do jednego klubu ?
uupah5
na Twoim poziomie wiedzy - NIE.
ale ogólnie się da, wykorzystując tylko mechanizmy bazodanowe. z tym, że byłaby to sztuka dla sztuki.

hint - ograniczenie zrealizuj programowo, w php czy w czym tam piszesz
rahul
hmm.. a szkoda, bo wydaje mi sie ze taka opcja to powinna byc, badz gdzies jakas kontrolka . w php'ie zaden problem aczkolwiek powinno to byc raczej po stronie db. slyszalem ze chyba postgresql ma taka opcyje.

"na twoim poziomie wiedzy nie" snitch.gif , ciekawe.
http://forge.mysql.com/wiki/Triggers#Emula...eck_Constraints

zrobie se select count przed insertem i po sprawie , co ? czy sztuka dla sztuki :]
uupah5
no offense.
trigery, procedury składowane - aczkolwiek użyteczne, jakoś nie pasowały mi do oryginalnego pytania, sugerującego szukanie skomplikowanego sposobu na trywialny problem.
aczkolwiek mogłem się inaczej wysłowić, a wyszło dość niezgrabnie, przepraszam.
wracając do meritum. jeśli potrzebujesz to do kontroli danych, użyj ww. mechanizmów. jeśli chodzi o GUI i interakcję z userem - często count będzie lepszy. bo prostszy i przenaszalny (hosting współdzielony i trigery?)
osobiście najwięcej używam trigerów i procedur w ETLach, gdzie nie mam interakcji a wszystko co trzeba siedzi w logu.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.