michail_w
27.12.2011, 19:28:12
Witam
Mam Windows 7, PHP 5.3, Apache 2.2, Firebird 1.5. W takiej konfiguracji chciałbym uzyskać połączenie z bazą na localhoscie. Niestety, połączenia brak, wydaje mi sie, że rozszerzenia też nie mam zainstalowanego (dla PHP). Plik zawierający jedynie komendę ibase_connect nie wyświetla się w przeglądarce. Co muszę w tym kierunku zrobić?
erix
27.12.2011, 21:14:47
Zainstalować rozszerzenie.
michail_w
28.12.2011, 09:06:45
No dobrze, ale z drugiej strony gdybym rozszerzenia nie było, to wtedy wywołanie funkcji ibase_connect wyświetliłoby błąd użycia niezdefiniowanej funkcji. A tak się nie dzieje.
erix
28.12.2011, 13:53:31
Włącz sobie wyświetlanie wszystkich błędów.
W Zend Server przechwytuje nawet te, które wywalają białą stronę. A to, czy Ci wypisze błąd na stronie, to zależy od konfiguracji środowiska. Użycie nie istniejącej funkcji też może powodować wyplucie pustej strony.
michail_w
17.01.2012, 20:00:34
Problem leży po stronie rozszerzenia. Niestety - PHP pomimo tego, że funkcje firebird są opisane w manualu, to standardowo nie ma rozszerzenia w paczce z binarką PHP. Czy jest jakiś bezbolesny sposób instalacji firebird dla PHP pod Windows?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.