Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwa parametry sortowania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
dariolee
Witam,
Mam problem z zapytaniem SQL a konkretniej z posortowaniem w odpowiedniej kolejności wyników zapytania.

Wykonuję zapytanie:
  1. SELECT * FROM decyzja

i otrzymuję taki wynik:
id_decyzja platnik id_decyzji_pierwotnej
1 Ala ma kota nul
2 Pies ma Ale null
....
77 Ala ma rybki 1

a chciałbym, żeby wyglądało tak:

1 Ala ma kota nul
77 Ala ma rybki 1
2 Pies ma Ale null
....

Jakieś pomysły ? smile.gif

Pozdrawiam
nospor
Do sortowania używa się ORDER BY. Ty tego nie robisz wiec nic dziwnego ze ci nie sortuje :/
dariolee
smile.gif
Zapomniałem dodać tu ORDER BY ale jak osiągnąć taki wynik zapytania:

1 Ala ma kota nul
77 Ala ma rybki 1
2 Pies ma Ale null
....

Sortuje po id_decyzja ale jak jest id_decyzji_pierwotnej to ustawia ten rekord pod tym, do którego się odwołuje.
nospor
Tak tego nie posortujesz. To co tu masz to zwykłe drzewko i musisz to obrobić w php.
dariolee
W dziale PHP odsyłają do SQL a z działu SQL do PHP. Normalnie zapętliłem sie biggrin.gif
batman
Można zrobić takie coś w SQL bez konieczności stosowania PHP. W MySQL możesz użyć field (http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/sorting-rows.html - poszukaj w komentarzach), w PostgeSQL możesz skorzystać z case - http://blog.wilgucki.pl/2010/05/niestandar...e-danych-w.html
Najlepiej jednak zrobisz, jeśli dodasz kolumnę, po której będzie można sortować, ponieważ oba sposoby do wydajnych nie należą.
nospor
Batman field nic nie pomoże. Przeczytaj problem dokładnie.
batman
Pomoże:
  1. SELECT * FROM decyzja ORDER BY FIELD(id, 2, 77, 1) DESC, id
nospor
Ale ty tu na stałe wpisałeś ID. One przecież mogą być różne.
batman
Zakładam, że kolejność jest w jakiś sposób odgórnie ustalona. W przeciwnym wypadku jedyne co pomoże, to nowa kolumna zawierająca informacje o sortowaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.