Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program do tworzenia baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
noose
witam biggrin.gif
zna ktos moze program w ktorym bede mogl sobie porobic bazy danych mysql / postgresql tak jak w accessie questionmark.gif chodzi mi o wizualizacje wszystkich tabel, latwe wprowadzanie danych itp bajerki winksmiley.jpg
z gory thx biggrin.gif
pozdrawiam biggrin.gif
jbiz
http://www.fabforce.net/dbdesigner4/
seaquest
code charge studio (or sth like that) ma takie funkcje
noose
Cytat(jbiz @ 2004-07-15 09:00:34)

dzieki :]
to jest to o co mi chodzilo :]

teraz mam pytanie dot tego progsa:

Tabela A zawiera marki i ilosc samochodow
Tabela B zawiera klientow
Tabela C ma zawierac ktory klient jaki samochod pozyczyl.

W Accessie to bylo banalne. W MySQL zrobienie zaleznosci da mi taki efekt jak chce questionmark.gif Czyli, ze do tabeli C bede mogl wstawic tylko tych klientow i tylko te samochodu ktore istnieja w bazach A i B questionmark.gif
pozdrawiam
jbiz
o ile wiem, to w mysql relacje jako takie nie istnieja..
Sh4dow
Z tego co wiem mysql ma relacje, oczywiscie nie tak rozwiniete jak w innych bazach, ale ma. Na forum juz ktos o tym wspominal
mhs
w MySQL istnieje mozliwosc definiowania relacji, zakladania kluczy obcych, korzystania z transakcji, do tego celu musisz wykorzystac typ tabel noszacy nazwe InnoDB

aby korzystac z tego typu tabel definicja tabeli musi wygladac w ten sposob

1. CREATE TABLE kategorie (
  2. kategoria_id INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. kategoria_nazwa CHAR(16) NULL,
  4.  
  5. PRIMARY KEY(kategoria_id)
  6. )
  7. TYPE=InnoDB;

jezeli chodzi o program DBDesigner to w trakcie tworzenia tabeli masz mozliwosc wybrania typu tabeli (Table Type -> InnoDB...)

w opcjach programu mozesz zdefiniowac aby program automatycznie tworzyl tabele danego typu (Options -> Model Options -> Editing Options -> Default Table Settings)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.