Może podam trochę kodu :
CREATE TABLE dbo.Client ( IDc BigINT IDENTITY(1,1)PRIMARY KEY CLUSTERED, .................................... ......................................... ) CREATE TABLE dbo.Tranz( IDs BigInt NOT NULL IDENTITY(1,1)PRIMARY KEY CLUSTERED, IDkli BigInt NOT NULL, .................................................. ................................................. ) CREATE PROCEDURE dbo.Proc_Tranz( @IdsK NVARCHAR(Max), @ImieKl NVARCHAR(50), @NazwiskoKl NVARCHAR(50), ............................) INSERT INTO Client(ImieKlnt,NazwiskoKlnt.................................................) SELECT @ImieKl,@NazwiskoKl............................................... INSERT INTO Tranz(IDkli,IdKlient,..................................................) SELECT?,IdkPr................................................................
FROM @Param sb
Przeważnie przekazywałem wartości z jednej tabeli do drugiej za pomocą parametrów.Działa dobrze-tylko o to chodzi ,że miałbym tabele bez indexów,a to by było chyba źle.
Utworzyłem więc kolumny z indeksami IDc z tabeli Client i IDs z tabeli Tranz-które są autoincrement dynamicznie tworzone przez bazę,więc nie jako nie wiem jak przekazać IDc z tabeli Client do tabeli Tranz kolumny IDkli nie używając parametrów.
Wdzięczny byłbym za pomoc bo już nie wiem jak to zrobić.