Bo stronę można zrobić nie tylko w jednym "kontenerze", ale można ją sobie podzielić. Ostatnio ciąłem taki layout, który miał tych poziomych pasków 4 + ich obramowania co wyglądało na ciut więcej pasków, z czego każdy ograniczał się do jakiejś części i mógł się rozciągać. Robisz sobie tak. Jedną klasę dla kontenera (stała szerokość, w twoim przypadku 1000px) z auto marginesem, co by strona na środku była. Robisz również divy o szerokości 100% i określonej wysokości. Tutaj masz mniej więcej przykład jakbyś mógł to podzielić:
<!DOCTYPE html>
html * { margin: 0px; padding: 0px; }
body { background: #457AA1; text-align: center; }
#head, #content, #footer { width: 100%; height: auto; clear: both; }
#head { background: #fff url("http://img209.imageshack.us/img209/5378/headbackgroundb.png") repeat-x; height: 164px; }
#content { }
#footer { background: #fff; margin-bottom: 100px; height: 125px; }
.wrapper { width: 1000px; height: auto; margin: 0 auto; border: 1px solid black; border-bottom: none; border-top: none; }
/* ta część jest zbędna, ale dałem wysokość, żeby strona miała jakąś wysokość */
#head .wrapper { height: 164px; }
#content .wrapper { height: 646px; }
#footer .wrapper { height: 125px; }
Border dla wrappera, dałem żebyś widział że strona jest na "środku" a pozostałe rzeczy są jak trzeba. Możesz zastosować to o czym kolega wyżej napisał, ale w przypadku mniejszych rozdzielczości, będzie powstawał scroll (pasek przewijania) w przeglądarce, na dole strony, do przewijania zawartości okna w bok. Taki sposób moim zdaniem jest najlepszy i najmniej pracochłonny

zapisz sobie to jako plik i odpal w przeglądarce.