Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Wtyczka YouTube
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plej

WItam szukam wtyczki youtube tzn. mam wtyczke ( zeby nie było że nie szukałem ) :
http://www.webscripts.pl/colorbox/

ale czy jest taka wtyczka że po kliknięciu w mały ekran filmiku otwiera się duży ekran który ma odtwarzacz filmów na dole komentarze że można dodać podczepiona pod moja baze i obok lista filmików??

Z góry dziękuje : ))
Testosteron
Miniaturę filmu możesz uzyskać pod adresem:
Cytat

A więc jeżeli mamy taki adres:
Cytat

To miniatura znajduje się np. pod takim adresem:
Cytat

Tylko nie wiem co chcesz później osiągnąć? Ma się otwierać nowa strona, gdzie będzie możliwe ocenianie filmów i komentowanie, czy jak?
plej
wystarczy skrypt który wyświetla filmy a obok ma liste innych filmów tych których sobie wybiore : ))
Testosteron
Ale nie wiem do końca w jaki sposób ma wyświetlać. Mogę ci powiedzieć jak to wygląda z perspektywy PHP. W MySQL tworzysz kolumny w których jest: ID filmu, adres do miniatury (w poprzednim poście opisałem ci gdzie ich szukać), adres filmu na YT, kategoria, opis, i co tam ci jeszcze będzie potrzebne. Następnie tworzysz plik w którym wrzucasz pętle drukującą wszystkie wyniki- w zależności od kategorii, np. Jeżeli masz kategorię "sport", to adres może wyglądać tak:
Cytat
www.nazwa.pl/filmy.php?kat=sport

Innymi słowy odwołujesz się do zmiennej $kat, co formuje następujące zapytanie:
  1. SELECT miniaturka, adres, kategoria FROM filmy WHERE kategoria='sport';

Z tym, że pod opcję sport wrzucasz zmienną $kat. Wrzucasz to do pętli i drukujesz

Kiedy klikniesz na miniaturkę to wypadałoby, żeby otworzył ci się wyświetlacz. Robisz w identyczny sposób, z tym, ze odwołujesz się do zmiennej id.

Jeżeli chodzi o filmy to owszem, możesz je zdefiniować, albo skorzystać z zapytania podanego powyżej, tylko ustalasz LIMIT. Wtedy pojawi ci się np. 5 filmów z danej kategorii. Możesz też ustawić sortowanie (ORDER BY) według popularności danego filmu w danej kategorii, a więc liczby ocen, liczby wejść, średniej oceny, czy co tam sobie chcesz. Trudno taki skrypt czysto teoretycznie. Miałem pomysł na stworzenie takiego skryptu, ale jeżeli faktycznie się tym zajmę to dopiero po sesji. Teraz mam za dużo na głowie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.