Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie w 2 tabelach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Witam, mam kolejny z ciekawcyh problemów. Mam 2 tabele w jednej trzymam kategorie i podkategorie. a w drugiej produkty.
wygląda to mniejwiecej tak:
[id][kategoria][rodzic]
1 glowna 0
2 glownainna 0
3 glownajesze 0
4 podkategoria 1
5 podkategoria 1
6 innapodkategoria 2
7 innapodkategoria 3

I wyświetla je po przeszukaniu "rodziców" jesli katogoria jest 1 to wyswietla podkategorie z rodzicem "1" . I przy dodawaniu produktu przypisywany jest nr podkategori dzieki temu wiem do której powinien należeć. Niewiem na ile to jest optymalnie ale puki co niemam lepszego pomysłu..Ale nie o tym teraz, potrzebuje zrobić cos takiego ,żeby wyswietlić wszystkie produkty które są w podkategoriach należących do kategori "glowna". I nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, wylistować wszystkie podkategorie i przeszukać produkty ?
Macie jakieś pomysły jak to zrobić ?

zaajcu
  1. SELECT * FROM produkty WHERE kategoria_id IN (SELECT id FROM kategoria WHERE rodzic = 0)

coś takiego

wyszukujesz wszystko id z podkategorii a potem produkty które zawierają to id
melkorm
1. Wiesz jaki ID ma kategoria główna więc znaleźć tej kategorii dzieci to żaden problem.
2. Albo robisz JOIN'a kategorii na produkty albo rozbijasz to na dwa osobne SELECTy, czyli
a ) Szukasz dzieci
b ) szukasz produktów należących do tych kategorii (WHERE id_cat IN(...))
Mayka
Zaajcu dzieki za pomoc, działa wink.gif zrobiłem sobie to wczoraj na 2 zapytania ale skoro można w jednym to chyba lepiej i wydajniej - tak że dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.