Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php + sql menu rozwijane
Forum PHP.pl > Forum > PHP
0guru0
Witam
przeszukałem już większość dostępnych materiałów alenie mogę znaleźć nic odpowiedniego

mam bazę danych
2 tabele: kategoria i przedmiot
potrzebuję zrobić kilka menu rozwijanych

1 menu np "procesor"
w rozwijanej części pokazuje mi tylko to, co w tabeli przedmiot ma ID odpowiadające procesorowi

2 menu np "plyta_glowna"
w rozwijanej części pokazuje mi tylko to, co w tabeli przedmiot ma ID odpowiadające plycie głównej

3 ITD

na koniec pokaże mi listę wszystkich wybranych przeze mnie opcji

będę bardzo wdzięczny za pomoc
to dopiero początki mojej nauki PHP a dostałem od razu ciężki temat projektu
Mgorka
Lista z html plus pętla while do zapytania do bazy, no i nie zapomnij o filterku z if skoro masz się uczyć to raczej tylko tak mogę ci pomóc bo mając gotowca wątpię żebyś coś z takiego projektu wyniósł na przyszłość
0guru0
z php to moje początki dlatego byłbym wdzięczny za jakiś kawałek kodu
bo tyle to wiem tylko nie wiem jak to napisać
samo rozpracowanie jak dołączyć bazę itd zajęło mi trochę
chciałem mieć jakąś podstawę którą będę mógł modyfikować, by się czegoś nauczyć
viking
Ale o tym musisz po prostu przeczytać. Co tu potrzebujesz to złączenia na dwóch tabelach. Możesz to wykonać za pomocą SQL JOIN. Połączenie z bazą zrób najlepiej za pomocą PDO i prepared statements (w mojej stopce masz link do kursu tego i kilku innych przydatnych rzeczy) - dzięki temu jest szansa że twój kod będzie chociaż trochę bezpieczny. Menu rozwijane http://www.alistapart.com/articles/dropdowns. I trochę myślenia.
0guru0
dzięki wielkie
menu rozwijane zrobiłem jako listę rozwijaną z poziomu HTML tylko musze wykombinować jak wkleić tam skrypt PHP który wyciągnie mi odpowiednie wartości z bazy

edit
zrobiłem coś takiego:
CODE
<form action="...">
<?php
$kategorie = mysql_query("select `nazwa` from `kategorie` where `id_kategorii`=2 ");
while (($kategorie = mysql_fetch_array($kategorie)) != NULL)
{echo "<select name=".$kategorie['id_kategorii'].">";

}
?>
</form>

niby wszystko ok ale na stronie wywala mi błąd:
"Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\Projekt\konfigurator.php on line 157" tzn w mojej drugiej linii pod "<?php"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.