Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny CMS - co nowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
takashi
witajcie,
temat wałkowany kroć razy, lecz głównie podobne tematy i podobne odpowiedzi.
Mnie zależy na informacjach nie dotyczących jak stworzyć (bo linków jest wiele, ale są stare - więcej niż rok), ale które z tych tutoriali zapewnią mi, oprócz samej funkcjonalności CMS'a, bezpieczeństwo. Z tego co widziałem, to żaden poradnik nie informował jak się zabezpieczać przed utratą danych poprzez hacking. Czytałem trochę o SQL Injection, i zapewne są inne sposoby włamu na serwer, lecz chciałbym wiedzieć jak się przed nimi zabezpieczać (ew. jakie są to sobie wygoogloje). czytałem że elementem który znacznie utrudni zadanie "wrogom" jest np. stosowanie modelów a'la MVC, lecz schematyka stosowania MVC może dość skomplikować "prostotę" CMS.
Co polecacie by zabezpieczyć się bez robienia przysłowiowego burdelu.
Pozdrawiam
T.
nospor
MVC nie ma nic do zabezpieczeń.
Tak samo jako CMS, można/należy sie zabezpieczać niezależnie czy piszesz cms czy coś innego.

Jak chcesz sie zabezpieczać, to wpierw poznaj jakie są możliwe ataki na strony, a potem o każdym z nich poczytaj i o zabezpieczaniu się przed nim. Wszystko to jest opisane dokładne w necie. Jak będziesz miał konkretny problem to wtedy wal na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.