Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP - niemożność odczytu polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kot5598
Witam.

Mam następujący problem: w przykładowym pliku jest zapisany tekst z polskimi znakami. Kiedy program próbuje odczytać te znaki, w ich miejsce pojawiają się "szlaczki". Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
MLukasz
A w jakim kodowaniu masz zapisany ten plik? I jakie kodowanie ustawiasz w znacznikach meta strony na której próbujesz wyświetlić jego treść?
kot5598
Tekst, który czytam jest zapisany w utf-8, a w programie, który to odczytuje nie deklarowalem zadnego kodowania.
MLukasz
Ale uruchamiasz go pod konsolą czy w przeglądarce?
kot5598
W przegladarce.
MLukasz
Dodaj do sekcji head strony w takim razie:

1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
kot5598
Chyba rzeczywiscie dziala, ale sprawdze na wszystkich kartach.

Dzieki wielkie

W jednym z plikow nadal zle czyta, a rowniez jest tam kodowanie utf-8, wiec prosze jeszcze o pomoc.
MLukasz
Pokaż skrypt, za pomocą którego to odczytujesz.
kot5598
Odczytuje to ze swojej strony:
Cytat
$data=file_get_contents('akt.php');
. Kiedy pobieram z innej identycznie zakodowanej to jest ok.

Problem rozwiązałem(literówka w deklaracji kodowania), ale jest inny problem. Powiedzmy, ze mam dwa pliki html - jeden zakodowany utf-9 a drugi iso-8859-2. Kiedy program odczytuje te pliki, a raczej jego fragmenty to na ekranie pojawia sie prawidlowy napis. Problem pojawia sie wtedy, gdy probuje zapisac te teksty. Kiedy plik byl zakodowany w utf-8 to wszystko w pelni poprawnie sie zapisuje, ale kiedy probuje zapisac odczyt pliku w drugim kodowaniu to nie zapisuje polskich znaków.
modern-web
Użyj iconv przed ponownym zapisem danych. Powinno pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.