Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]input post - zaznaczenie zawartości po najechaniu kursorem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mody23
Często na stronach gdzie wrzucamy pliki, generuje nam linka do pobrania. I tam jest taki bajer, że po najechaniu na pole input z zawartym linkiem - zaznacza nam go. Gdy klikniemy CTRL + C to nam kopiuje ten link. Jak taki efekt osiągnąć?
Mody23
Ma ktoś coś jeszcze? Bo to działa tylko po kliknięciu w pole i to nie zawsze.
wookieb
Czy naprawdę tak ciężko zmienić nazwę zdarzenia?
Mody23
hm. a jak zrobić, aby po najechaniu się zaznaczało, z kolei jeśli kursor znajduje się poza polem - odznaczało? Bo teraz jest tak, że jak się już raz najedzie kursorem, to zaznaczone pole jest cały czas.
wookieb
A czy w swoim "pracowitym" trybie programowania już dowiedziałeś się chociaż jak nazywa się zdarzenie najechania myszką na pole?
Mody23
Nie musisz robić ze mnie ostatniej ofermy. Po prostu potrzebuję tego do uploader'a pliku, a o JS nie mam zielonego pojęcia, dlatego pytam.
Nazywać się będzie zapewne onmouseover ;] z reszta do tego juz doszedlem.
wookieb
Masz dostęp do internetu - największej skarbnicy wiedzy.
Czy naprawdę tak trudno wpisać w google "javascript zdarzenie najechania myszką"?
Od tego są przeliczne dokumentacje w których jest wszystko napisane. Nie nauczysz się z nich korzystać to nic w życiu sam nie zaprogramujesz.
Mody23
no dobra, ale mam onmouseout i nie mam pojęcia co tam wprowadzić aby działa się rzecz zupełnie odwrotna, do tego, co podałeś mi wyżej. Nie wiem jak zmienić to:

1. var text_input = document.getElementById ("myTextInput");
  2. text_input.focus ();
  3. text_input.select ();

Aby działało zupełnie na odwrót.
Kostek.88
Nie jestem pewien, czy o to Ci chodzi, ale...

1. <input type="text" onmouseover="this.focus(); this.select()" onmouseout="this.blur()" />

questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.