Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze ścieżką "../" w htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
czarek1986
Witam,

mam problem z RewriteRule w htaccess. Podaje tam ścieżkę która zawiera przejście do wyższego poziomu "../pozostala_sciezka" i w momencie próby otworzenia strony w przeglądarce dostaję odpowiedź Bad Request. Dlaczego tak się dzieje? Czy mod_rewrite nie zezwala na przechodzenie na wyższy poziom w drzewie katalogów niż ten w którym sam się znajduje?
Dodam, że gdy umieszczam htacces na tym wyższym poziomie i nie podaje "../" to wszystko działa poprawnie, ale mi potrzebny jest właśnie ten pierwszy sposób z którym mam problemy. Jest ktoś w stanie pomóc? smile.gif
by_ikar
Pierdyliard razy wspominane, powinieneś przejrzeć przyklejone tematy, oraz jakieś tutki htacces w których zazwyczaj jest takie info. I najważniejsze, powinieneś zajrzeć do kodu źródłowego strony i samemu się domyślić co jest nie tak! http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t83
czarek1986
Znalazłem coś na ten temat w tym linku który podałeś, poprzedziłem kropki backslashami i dalej dostaje odpowiedź Bad Request. Nic innego na ten temat nie znalazłem. Próbowałem także podać tą ściężkę w RewriteBase ale z takim samym skutkiem jak poprzednio.
Przejrzałem też wszystkie przyklejone tematy w tym dziale i nie ma ani słowa na ten temat czy można w ściażkach używać sformułowania "../" i ewentualnie jak je zapisać. Ktoś ma jeszcze jakieś informacje na ten temat?
by_ikar
Ty nie masz poprzedzać kropek slashem, a podać pełną ścieżkę do styli/obrazków. W samych stylach możesz sobie już podawać ścieżki względne (czyli te z kropkami). Ale do styli, musisz podać pełą ścieżkę. Czyli albo:

http://strona.pl/katalog/z/stylami/style.css lub
/katalog/z/stylami/style.css

Widzisz jaka jest różnica? Jedynie wywaliłem adres strony w drugim przykładzie, a nie tak jak ty to napisałeś, poprzedziłeś kropki slashem..

Druga sprawa, to dopiero teraz doczytałem, że tobie może nie chodzić o style. Wytłumacz mi w którym miejscu ty przechodzisz na ten "wyższy" poziom? Potrzebujesz to do obrazków/styli czy jak?
Kolejna sprawa - nikt tutaj czarodziejem nie jest, podaj kod, podaj przykład. Może ktoś by ci to rozwiązał, ale bez jakichś danych na ten temat, to sam sobie szkodzisz.. ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.