Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Problem zmienne w zapytaniu i wywoływanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikestylex7
Mam następujący problem. Piszę bardzo prosty skrypt aukcji na razie ma mi wyświetlać cenę, obrazek,nazwe,czas i rodzaj przedmiotu. Lecz jak już kliknę w link wystaw wpiszę cenę zatwierdze to do bazy zostaje dodany tylko wynik id iduser i czas nic więcej do tego jeszcze nie działa mi jeden if gdy przedmiot jest już wystawiony. Skrypt na dole bez linku zaczynającego sprzedaż bo to chyba jest zrozumiałe. Proszę o pomoc.

1. if(isSet($_GET['aukcje'])){
  2. if($_GET['aukcje'] == sprzedaj ){
  3. if(isSet($_GET['k'])){
  4. if(isSet($_GET['cena'])){
  5. $cena = (int)mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_GET['cena']));
  6. $cenacala = $cena * 0.10;
  7. $kupiec = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM user WHERE user='$user'"));
  8. $userid = $kupiec['id'];
  9. $produktx = mysql_query("SELECT miejsce".$k.",obrazek".$k.",rodzaj".$k.",cena".$k." FROM produktuser WHERE id='$userid'");
  10. $produkt = mysql_fetch_row($produktx);
  11. $user = $_SESSION['mohergame'];
  12. $istnieje = mysql_query("SELECT id FROM aukcje WHERE iduser='$userid'");
  13. $userid = $kupiec['id'];
  14. $istnieje2 = mysql_num_rows($istnieje);
  15.  
  16. if($kupiec['kasa'] < $cenacala){
  17. echo "Bardzo mi przykro ale nie stać Cię na wystawienie tego produktu. <a href='java script:history.go(-1)'>Powrót</a>";
  18. }else if ($istnieje2[0] == 1){
  19. echo"Ten przedmiot jest już na aucji. <a href='java script:history.go(-1)'>Powrót</a>";
  20. }
  21. else {
  22. $miejsce = $produkt[0];
  23. $obrazek = $produkt[1];
  24. $rodzaj = $produkt[2];
  25. $cena = $produkt[3];
  26. $userid = $kupiec['id'];
  27. $pozostala_kasa = $kupiec['kasa'] - $cenacala;
  28. mysql_query("UPDATE user SET kasa='$pozostala_kasa' WHERE user='$user' ");
  29. $istnieje = mysql_query("SELECT iduser FROM aukcje WHERE id='$userid'");
  30. $istnieje2 = mysql_num_rows($istnieje);
  31. if ( $istnieje2 <= 0) {
  32. mysql_query("INSERT INTO aukcje(iduser,id,miejsce,obrazek,rodzaj,cena) VALUES ('$userid','$k','$miejsce','$obrazek','$rodzaj','$cena')");
  33. }else {
  34. mysql_query("UPDATE aukcje SET iduser='$userid',id='$k',miejsce='$miejsce',obrazek='$obrazek',rodzaj='$rodzaj',cena='$cena' WHERE id='$userid' ");
  35.  
  36. }
  37. echo "Wystawiłeś aukcje poprawnie.<a href='java script:history.go(-1)'>Powrót</a>";
  38. }
  39. }
  40. }
  41. if(isSet($_GET['wystaw'])){
  42. echo"<form method='get' action='zbrojownia.php'>
  43. <tr><td><input type='hidden' name='aukcje' value='sprzedaj'><br /><br /></td>
  44. <tr><td><input type='hidden' name='k' value='".$_GET['k']."'><br /><br /></td>
  45. <tr><td> Cena: <input style='width:150px;' type='text' name='cena' value=''><br /><br /></td>
  46. <tr><td> <input type='submit' name='' value='Wystaw na aukcje'><br /><br /></td>
  47. </form>";
  48. }
  49. }
  50. }
CTRL
  1. if($_GET['aukcje'] == sprzedaj ){

Na pewno tak to ma wyglądać? snitch.gif

Nie widzę nic na razie, przydałoby się zobaczyć to w akcji. Podasz swoje gadu gadu?

mysql_num_rows zwraca tablicę? Liczba rekordów może być ujemna? Może nawet o tym nie wiem o.0
  1. ($istnieje2[0] == 1){
nikestylex7
Mniejsza z tym nie w tym tkwi problem tylko coś w zmiennych lecz nie wiem czy źle dałem " lub ' mam wyświetlanie błędów w programie nic nie pokazało
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.