Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Wysokość pola w osi Y
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Calibri
Nie piszcie mi że to już było, a nawet jak już było to nie za bardzo wiedziałem gdzie tego szukać.

Otóż rozchodzi mi się o obliczenie pozycji tekstu względem osi Y.

Mam taki kod:
  1. <ul>
  2. <li><a href=""><span>Link 1</span></a></li>
  3. <li><a href=""><span>Link 2</span></a></li>
  4. <li><a href=""><span>Nieco dłuższy tekst odnośnika</span></a></li>
  5. </ul>

Pola <A> mają rozmiar: 123 na 53px;

Jeżeli ustawię height:53px i line-height:53px to będzie pasowało do dwóch pierwszych odnośników gdzie długość tekstu mieści się w <A> o szerokości width:123px

Kłopot będzie jeśli powyższy height i line-height podejdzie do trzeciego odnośnika. Wtedy to tekst który przeleje się do drugiej linii (dwie linie tekstu w boksie odnośnika) dostanie taki sam odstęp co pierwsza linia - dwie linie będą rozstrzelone na 53px.

Z drugiej strony jeśli <SPAN> dostanie zamiast height i line-height padding:3px 0 to trzeci odnośnik będzie ładnie wyśrodkowany po osi Y, a dwa pierwsze nie będą wyśrodkowane w osi Y.

Próbowałem trik z vertical-align:middle ale to działa jedynie w <TD>.

W związku z tym mam pytanie: czy idzie w CSS zmontować tak kod, aby i dla linków z tekstem w dwóch liniach, i dla linków z tekstem w jednej linii dałoby się wyśrodkować po osi Y ?

Ciekawostka: CSS4 będzie posiadać taką właściwość że będzie można obliczać rozmiar na podstawie innych właściwości innych bloków w kodzie. Niestety na to trzeba będzie poczekać. sad.gif
Sephirus
Sam napisałeś że vertical-align ma tylko TD smile.gif

Potraktujmy więc A jako TD dodając mu

1. display: table-cell;
  2. vertical-align: middle;

wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.