Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpoznawanie google'a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
servs
Witam,

Do portalu internetowego dorzuciłem skrypt logowania.
Wejście (nawet samo przeglądanie) na forum wymaga zalogowania się.

Jednak chciałbym udostępnić przeglądanie forum dla google.
Wie ktoś może jak rozpoznać google?

robots.txt nic nie da, bo blokada dostępu tkwi w ciastkach.

Pozdrawiam,
Bartek.
gac3k
user agent sprawdzasz, ale blokowanie po ciastkach to żadne zabezpieczenie, a dawanie dostępu dla google, też obnaża zabezpieczanie, bo każdy będzie mógł sobie wbić podając się za robota od G
by_ikar
Nie dam sobie głowy uciąć, ale gdzieś w narzędziach dla webmasterów, widziałem kiedyś dane do logowania, które podawało się do stron, lub części stron które wymagały autoryzacji. Teraz patrzę na te narzędzia, ale widzę że wszystko tam zmienili, kiedy ostatni raz tam zaglądałem to wyglądało to nieco inaczej.. wink.gif Poszukaj, poczytaj, bo coś mi mówi że to właśnie może być to.
thek
Googlebot ma określony zakres adresów IP. Na pewno zaczyna się od 66. ale nie pamiętam teraz dokładnie maski. Samym user-agentem nie rozpoznawaj. Już mi się zdarzało blokować ludzi za googlebota się podających, a żrących transfer strasznie. Tutaj UA + rozpoznawanie po IP. Jeśli chcesz sprawdzać czy ktoś podający się za GBota nim jest, sprawdź IP i dla pewności możesz sprawdzić jak reaguje host na pingowanie. Google zwraca informacje o swoich botach jeśli odpytasz ip z jakiego wchodzą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.