Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: info o bledach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
invx
prosze o sugestie jakie informacje powinien zwracac modul do generowania informacji o bledach, niech dla przykladu, bedzie to blad zapisu do bazy,
Dabroz
Do bazy? Przede wszystkim mysql_errno" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (albo analogiczne funkcje dla innych baz)
invx
hmm ale dane z mysql_error() by trzeba bylo jakos uporzadkowac, pondto moze bu warto dac cos jeszce innego,
Dabroz
  • czas
  • IP
  • dokładny URL skryptu
  • __LINE__
  • __FILE__
No i te dwie funkcje smile.gif

Chyba wystarczy smile.gif
invx
IP servera czy komputera uzytkownika? najlepiej obydwa biggrin.gif
a co powiecie na jakis dodatkowy wewnetrzny system nazywania bledow (hmm tylko nie mam pomyslu jak go wykonac), oraz ich rejestracje w np. pliku. ?
sf
w ksiazce, ktorej ostatnio czytam jest poruszona bardzo fajna sprawa... robienie czegos duzego powoduje wzrost kosztow, wiec jesli nie jest to potrzebne to nalezy z tego zrezygnowac tongue.gif tutaj nie wiem po co chcesz to robic... do jakiego projektu chcesz to wykorzystac? nie szkoda Ci czasu na takie cos? bo dla mnei wystarczy wypisywanie bledow na bierzaco, nie robie nic nadzwyczajnego by potrzebne bylo cos wiecej
invx
dla kogos, jak by nie bylo w projekcie bym nie robil, ale poniewarz pisze CMS'a chce cos oryginalnego wprowadzic, zeby ie byl to CMS jak tysiace innych, zeby mial cos niepowtarzalnego.
sf
Powodznia, byle nie okazalo sie to to 5 kolem i wcale nie przesadzam, ze to bedzie przyslowiowy woz... z 5 kolami tez samochod pojedzie, tylko po co...

Jaki ma sens wprowadzanie nowego nazewnictwa bledow? To jest bezsensu calkowicie, bo nikt nie bedzie sie uczyl nowych nazw bledow bo ty chciales cos wprowadzic nowego... cos niepowtarzalnego.
Dabroz
Aha.... i teraz mi się przypomniało. Jeżeli chodzi o debugowanie SQL, to najważniejszą rzeczą którą możesz zapisać w raporcie jest polecenie SQL ktore spowodowało błąd.
invx
ale mysql_error() zwraca po angielsku, a ja bym to na polski przetlumaczyl, o tmo mi chodzilo z tym nowym nazwenictwem.

P.S.
gdzie moge znalezc co moga zwrucic te dwie funkcje ? w manualu, albo ja nie doczytalem albo nie ma.
Dabroz
Po co? Wystarczy wpis

Kod
[mysqld]
language=C:/MYSQL/share/polish
invx
no tak ale user na www bedziemial nadal english ?
Dabroz
Nie, polish to polish a nie english zwykle smile.gif
invx
ale to musze wpisac jako root w konfiguracji, ale jesli ni mam dostepu do tego .. ?
Dabroz
To telefon do admina i po sprawie... cool.gif

No a jeżeli nie masz faktycznie takiej możliwości, to zrób sobię listę wszystkich bugów MySQL (trochę tego jest)... i tłumacz smile.gif
invx
tylko skad liste?, mam po kolei bagi wywolywac winksmiley.jpg napewno gdies jest lista... nie znasz ?
Dabroz
Proponuję zajrzeć na http://www.mysql.com

Dziwne... link się sam nie zrobił :P
invx
ohmy.gif tam tego (jesli dobrze znalazlem) jest z 8 tys, a nie ma gdies listy jakis najczestrzych ? tak ze 20 ?
Dabroz
Albo tłumaczysz wszystkie albo żadnego cool.gif

Poszukaj jakiegoś kursu MySQL, tam powinna być skromniejsza lista
invx
kurcze ... a jak wyciagnac zapytanie kture zrobilo blad;)
Dabroz
Ja korzystam z takiej klasy obsługi bazy która ma wbudowany debugging.
Zapytanie w moim przypadku wygląda tak:

1. <?php
  2.  
  3. $db -> query( 'SELECT foo FROM bar' , __FILE__ , __LINE__ );
  4.  
  5. ?>

Powinno Cię to naprowadzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.