Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Liczenie czasu od podanej godziny?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boro11
Witam!
Czy istnieje możliwość zrobienia czegoś na kształt zegarka w bazie danych?

Muszę zrobić konwerter z dat podanych w formacie np. Today, 17:50 na 2012/03/11, 17:50 - nie było by w tym nic trudnego (preg_replace i po robocie), gdyby nie to że strony z których te daty są brane mają różne czasy serwerów i przez to często jest tak że today powinno mieć datę późniejsza bądź wcześniejszą czyli 10 bądź 12. Z samą godziną problemu nie ma bo jest stała.

Żeby rozwiązać mój problem wpadłem na pomysł aby do bazy danych dodawać czas serwerów w poszczególnych stronach, z których brane są dane tak aby konwersja przebiegała bez problemów. Tylko jest problem co potem?

Załóżmy, że mam czas serwera, ale po jednym dni będzie on już bez użyteczny, gdyby mógł chodzić normalnie jak zegarek to by rozwiązało sprawę.

Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać taki problem?
bim2
Po pierwsze podpowiedź, jest funkcja http://php.net/strtotime smile.gif
Co do twojego problemu, to nie masz możliwości pobrania czasu docelowego serwera oraz czasu tego serwera z przestawioną datą i zapisać różnice czasów? Wtedy wiesz o ile musisz czas z innego serwera przesunąć.
by_ikar
O ile tych czasów w bazie danych nie będziesz mieć za wiele, to możesz do crona dodać jakiś update wszystkich rekordów powiedzmy co 1 minutę. Wtedy to będzie w miarę jak zegarek chodziło. Tylko kwestia ile tego masz? wink.gif jak za dużo, to możesz sobie strzelić w kolano, jak jest to raptem kilka rekordów to nie problem w sumie.

A do operacji na datach polecam DateTime
boro11
Na stronach jest zegarek, ale bez daty - chyba, że jest możliwość wyciągania dat jakimś magicznym sposobem. Nie mam oczywiście dostępu do tamtych serwerów, więc chyba takiej możliwości nie ma. Chociaż czas być może udałoby się ustalić

Czasów serwerów może kilkanaście, więc nie wiem czy cron będzie dobrym rozwiązaniem, jak sądzicie? Było by to pewnie trochę nie wygodne - trzeba by było ustawiać oddzielnie dla każdego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.