Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Ustawienia z config.php do jQuery?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kukix
Witam.

Mam taki problem.
Potrzebuje czasami doładować do skryptu JavaScript jakiś parametr, który jest zapisany z pliku config.php.

Do tej pory robiłem to tak, że na stronie dodawałem INPUT typu hidden i tam z php wczytywałem dany parametr.. jest to jednak kłopotliwe.. jak robie nowy szablon, wtedy musze pamiętac o masie takich rzeczy..

Czy nie lepiej byłoby wgrać taki plik poprzez ajax do skryptu? czy opóxnienie byłoby odczuwalne?
Jak proponujecie to zrobić w jQuery, żeby było jak najkrócej i jak najszybciej? Czy plik xml ze wszystkimi parametrami, czy tylko wyznaczyć te dla js osobno i załadować je przez plik xml do tablicy w js?
pedro84
A czemu nie sparsować sobie takiego pliku do JSONa i potem sobie z jQuery w razie potrzeby czytać?
kukix
Cytat(pedro84 @ 14.03.2012, 15:39:40 ) *
A czemu nie sparsować sobie takiego pliku do JSONa i potem sobie z jQuery w razie potrzeby czytać?

a to nei to samo co czytanie pliku XML?

JSON to to samo co xml, tylko, że json pozwala na odczyt plików z innego serwera.. czyż nie tak?
pifarek
mógłbyś jeszcze np. stworzyć plik php, który by udawał js:
  1. <?php
  2. include ('config.php');
  3. ?>
  4. var config = {
  5. title: '<?php echo $config["title"]?>',
  6. description: '<?php echo $config["description"]?>',
  7. url: '<?php echo $config["url"]?>'
  8. };

i potem go po prostu dołączyć do html:
  1. <script type="text/javascript" src="plik.php"></script>

i masz dostęp do tablicy z konfiguracją wink.gif
askone
XML i JSON to całkowicie różne formaty zapisu danych. Podstawowe info o XML oraz o JSON
Format danych nie ma żadnego znaczenia dla możliwości odczytu pliku z innego serwera.

Pozdrawiam
kukix
Cytat(pifarek @ 14.03.2012, 15:43:24 ) *
mógłbyś jeszcze np. stworzyć plik php, który by udawał js:
[PHP]<?php
i potem go po prostu dołączyć do html:
  1. <script type="text/javascript" src="plik.php"></script>

i masz dostęp do tablicy z konfiguracją wink.gif

Można by i tak.. zamiast za każdym razem ładować pojedynczo każdy parametr..
Czy taki plik nie lepiej byłoby dołączyć z poziomu pliku ze skryptem js, nie chciałbym dokładac nowych znaczników <script> (chodzi o wsteczną zgodność.)

Cytat(askone @ 14.03.2012, 15:44:47 ) *
XML i JSON to całkowicie różne formaty zapisu danych. Podstawowe info o XML oraz o JSON
Format danych nie ma żadnego znaczenia dla możliwości odczytu pliku z innego serwera.

Pozdrawiam

Rzeczywiście.. nie używałem nigdy JSON, wiedziałem o tym tylko ze słyszenia... poczytam więcej..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.