Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Problem z marginesem na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrissLhasa
Witam !

Panowie, mam problem a mianowicie od dłuższego czasu borykam sie z problemem menu na stronie a dokładniej po najechaniu na napis główna pole podświetle sie tzn. robi sie jasniejsze jednak istnieje ok. 1,5 cm przestrzeni nie mam pojęcia co zmienić aby jej nie było sad.gif

Ma ktoś może jakiś pomysł ? Nie będe umieszczał kodu bo musiał bym cały można zobaczyć go w źródle.
www.music-network.pl

Z góry dzięki za pomoc !
by_ikar
  1. #navigation ul { padding: 0;}

Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Dodatkowo, masz tam w tej liście (ul) jednego diva, którego tam być de facto nie powinno. A dokładniej chodzi mi o diva o klasie first.
KrissLhasa
jak dodałem #navigation ul { padding: 0;} to nic się nie zmienia
konkretniej chyba chodzi o ten kod :

#navigation { margin: 0 0 0 7px; padding: 2px 0 0 3px; width: 983px; height: 73px; background: url(images/navigation.png) no-repeat 0 0; }
#navigation ul li { list-style: none; display: inline; float: left; line-height: 60px; text-shadow: 1px 1px #1b3242; background: url(images/nav-sep.png) no-repeat right 0; }
#navigation ul li { font-family: 'Play', sans-serif; font-size: 14px; text-transform: uppercase; font-weight: bold; }
#navigation ul li a { display: inline; float: left; padding: 0 16px 0 16px; color: #fff; background: url(images/nav-item.png) repeat-x 0 -4000px; }
#navigation ul li a:hover { background-position: 0 0; text-decoration: none; }

a jesli coś jest nie jasne chodzi o to aby po najechaniu na pierwszy odnosnik tj. główna poświata zaczynała sie od początku niebieskiej belki jak tutaj www.music-network.pl/radio
zamper
W powyższym kodzie masz styl diva #navigation, w którym masz zdefiniowany lewy margines na 7px oraz lewy padding na 3px...
Jak nie pomoże to daj na początku pliku stylów *{margin:0;padding:0;}
KrissLhasa
Kurcze tak jak myślałem nadal nic sad.gif
może ktoś ma inny pomysł ?
zamper
UL w divie #navigation ma lewy padding na 40px tongue.gif
Polecam zainstalować FireBug'a smile.gif
KrissLhasa
Ja chyba ślepy jestem w #navigation nigdzie padding 40px niema :/
kkpre
Cytat
Ja chyba ślepy jestem w #navigation nigdzie padding 40px niema :/

no nie ma wink.gif masz ustawić to wtedy caly link "główna" przedłuży się o 40px z lewej wink.gif

możesz jeszcze długość tego pierwszego ula zwiększyć, ale nie wiem do końca czy to pomoże

1. #navigation ul li.first a { padding: 0 5px 0 6px; background: url(img/nav-first.png) no-repeat 0 -4000px; }
zamper
To ciekawe, bo mi FireBug pokazuje lewy padding na 40px
KrissLhasa
@Zamper w której niby lini ?
zamper
  1. /*...*/
  2. outline-style: none;
  3. outline-width: 0px;
  4. overflow-x: visible;
  5. overflow-y: visible;
  6. padding-bottom: 0px;
  7.  
  8. padding-left: 40px;
  9.  
  10. padding-right: 0px;
  11. padding-top: 0px;
  12. page-break-after: auto;
  13. page-break-before: auto;
  14. page-break-inside: auto;
  15. pointer-events: auto;
  16. position: static;
  17. resize: none;
  18. right: auto;
  19. /*...*/
KrissLhasa
Sory ale ja w całym CSS niemam nawet frazy "40px" więc nadal mi niewiadomo skąd to wziełeś ?
crocodillo
Cytat(KrissLhasa @ 24.03.2012, 12:37:09 ) *
Sory ale ja w całym CSS niemam nawet frazy "40px" więc nadal mi niewiadomo skąd to wziełeś ?

Te 40px, które niektórzy widzą, to wartość automatyczna.

Jeśli chodzi Ci o tą przestrzeń przed linkiem GŁÓWNA, to w stylach do swojego <UL> dopisz: padding:0px;
Tylko wtedy będziesz musiał ustawiać poszczególne szerokości <li> jeśli chcesz, żeby się ładnie rozłożyło na całej długości. Nie sprawdzałem dokładnie jak to masz rozwiązane.
KrissLhasa
A da rade żeby zrobić to bez wpisywania szerokości do poszczególnych odnosniów ?
Tzn. żeby nie definiować szerokości tylko abyła ona automatyczna?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.