@sf: Ale ja tu nie mówię jedynie o tym jakie są limity na serwerze wysyłającym. Na dedykach najczęściej nie istnieją i możesz walnąc nawet i 100 tysięcy na godzine jesli serwer wytrzyma

Home nawet nie liczę, ale dla Twojej wiadomości, to i oni mają limity, ale coś na granicy 500-600/minutę. Problemem są serwery odbierające pocztę. Może nie wiesz, ale bardzo częśtą praktyką jest dodanie serwera wysyłającego do spamlist jeśli serwer odbierze w krótkim czasie okreslona liczbę maili z tego samego hosta. A ja jestem ciekaw ile byś trafił w tych 2000 mail, serwerów wp, o2, interii czy tym podobnych

Po takiej wysyłce niemal murowane byś miał miejsce kolejnego maila od Ciebie w katalogu Spam

No ale tak najczęściej jest, gdy ktoś zna problemy z limitami wysyłki maila od strony serwera ale znacznie mniej się przejmuje czy i gdzie jego mail dojdzie. Później się nie dziwię, że ktoś widzi w statystykach płrzełożenie odczytu maili z danego mailingu na poziomie 2% lub mniej. Większość mailingów jakie ja wysyłam kończy sie ogladalnością na poziomie ponad 20%, a na liście jest jednak znacznie, znacznie więcej niż kilkadziesiąt userów. Dobrze stworzony mailing potrafi osiągnąć nawet grubo ponad 50%. Ilości jakie Ty proponujesz stawiają takie mailingi wprost na drodze filtrów antyspamówych.
EDIT:
@uupah5: Mam świadomość spam score, ale właśnie dzięki odpowiedziom jakich udziela sf zwyczajnie się go tylko "radośnie podwyższa". Ja limit 45/6minut dałem dla typowego shared z 500/godzinę, by zostawić rezerwę na inne maile (rejestracja, odzyskiwanie haseł i podobne). Oczywiście rozumiem co napisałeś i zgadzam się z Toba w wymienionych kwestiach, których zapewne sf nie zna i być może nigdy na nie nie zwrócił uwagi. Wiem, że można więcej ale trzeba miec własny rozum i wiedzy na ten temat liznąć ciutkę innej niż tylko patrzenie na limit hostingu.